PRODUKSJON

Skal sikre velferden

Formingslaboratorium for hydroforming ved NTNUs Inst. for materialteknologi og elektrokjemi.
Formingslaboratorium for hydroforming ved NTNUs Inst. for materialteknologi og elektrokjemi. Bilde: NTNU Info/Rune Petter Ness.

Material- og nanoteknologi·Materialer deles inn i to hovedgrupper; strukturelle og funksjonelle.

·Strukturelle materialer er i de fleste tilfeller konstruksjonsmaterialer som stål, lettmetaller (aluminium, magnesium, titan), plast, kompositter, tre og betong. I dag er norsk materialforskning i hovedsak rettet mot slike materialer.

·Funksjonelle materialer omfatter materialer der bruken er knyttet til spesielle kjemiske eller fysikale egenskaper.

·Nanomaterialer kan omfatte både strukturelle og funksjonelle materialer.

Nanoteknologi

Teknologi som har så små dimensjoner at nanometer (en tusen milliondels meter - 0,000000001) er den naturlige måleenheten. Kilde: Caplex

Betydningen av materialer er så innlysende at man rett og slett kan glemme det.

Materialer inngår i alle produkter, og materialnyvinninger vil være avgjørende for næringslivet og framtidig industriell verdiskaping i Norge.

Til sist vil det være avgjørende for levestandarden vår. Material- og nanoteknologi er utløsende teknologier, som svært mange andre teknologiområder bygger videre på, heter det i rapporten

Prosjektgruppen bak studien anbefaler en langsiktig og strategisk satsing, samt en styrking av den offentlige prosjektfinansieringen fra dagens 200 millioner kroner til 600 millioner innen 2010.

Det slås fast at Norge skal bli en innovativ bruker og produsent av materialer og bli verdensledende innenfor utvalgte nisjer der vi har naturgitte eller kompetansemessige fortrinn.

Økt verdiskaping og spennende arbeidsplasser i eksisterende og nye bedrifter skal baseres på avansert kunnskap om materialer og nanoteknologi.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.