NATURVITENSKAP

Skal samle solvindpartikler

5. aug. 2001 - 15:19

Genesis er en satellitt som fra L1 (Lagrange-punkt 1) skal samle solvind-partikler for transport til jordoverflaten. L1 ligger ca. 1,5 millioner kilometer fra Jorden på linjen mellom Solen og Jorden, altså der det er likevekt mellom de to himmellegemenes gravitasjonskrefter. Det er her ESAs solobservatorium SOHO befinner seg i et ganske stabilt leie i en såkalt halo-bane.

Genesis vil bruke omkring tre måneder på ferden til L1, og skal deretter i to år samle solvindpartikler ved hjelp av utfellbare brett med forskjellige typer oppsamlingsmateriale, f.eks. ekstremt rent silisium og safir. Solen er antatt å inneholde over 99 prosent av de stoffene som finnes i solsystemet, og i hvert fall de som utgjør Solens overflate føres ut i interplanetarisk rom av solvinden.

Etter fem omløp i halo-banen blir brettene med oppsamlingsmateriale svingt

tilbake i en returkapsel, som deretter lukkes tett.

Genesis begynner en fem måneders ferd tilbake til Jorden. Returkapselen, med et butt varmeskjold og et paravingsystem, vil bli frigjort slik at den kommer ned over det militære prøvefeltet i delstaten Utah. Der vil kapselen med kometstøv fra Nasa-sonden Stardust lande i slutten av januar 2006. Returkapselen fra Genesis er ventet tilbake i september 2004, og meningen er at den skal snappes opp i luften av et helikopter før landing.

Det er naturlig å spørre hvorfor man ikke kan samle solvindpartikler fra en vanlig satellittbane. Svaret er at forskerne ønsker seg partikler som ikke er påvirket av Jordens magnetosfære.

Genesis er bygget av Lockheed Martin, og koster omkring 90 millioner dollar.

Erik Tandberg

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.