NYHETER

Skal overvåke alle landets fotobokser

Sjef for politiets nye sentral for automatisk trafikk-kontroll (ATK), politimester Arnstein Nilsen, under åpningen av ATK-sentralen på Hustad ved Molde.
Sjef for politiets nye sentral for automatisk trafikk-kontroll (ATK), politimester Arnstein Nilsen, under åpningen av ATK-sentralen på Hustad ved Molde. Bilde: Kjell Herskedal
9. mars 2005 - 16:39

AvATK betyr automatisk trafikkontroll. Fotobokser som gjør bilførernes lommebok slankere, gir millionbeløp til statskassen og arbeidsplasser til Fræna kommune - foreløpig rundt 25.Dobles

Vegdirektoratet er i god gang med en fordobling av antall fotobokser her i landet, og om to-tre år vil digitale bilder fra mellom 500 og 600 fotobokser spredt over hele landet komme inn på dataskjermene på ATK-senteret på Hustad.

Assisterende politidirektør Vidar Refvik i Politidirektoratet mener at publikum etter hvert har forståelse for at fotobokser er nødvendig som et supplement til annet trafikksikkerhetsarbeid. Han sier at automatisk trafikkontroll er et viktig bidrag til å få antallet skadde og drepte i trafikken ned.

-I tillegg til fotobokser, arbeides det med å utvikle automatiske systemer for måling av gjennomsnittlig fart. Fotoboksene har en effekt på stedet der de står, men har sine svakheter ved at de ikke bidrar til å redusere farten andre steder, sier Refvik.Blir dyrt

ATK-senteret på Hustad blir en enhet under politimesteren i Nordmøre og Romsdal. Politimester Arnstein Nilssen er ikke enige med dem som hevder at fotobokser ikke har en positiv effekt for trafikksikkerheten. Om det høye bøtenivået kan bidra til å redusere fartsovertredelsene, gjenstår å se.

De nye bøtesatsene gjør det uansett dyrt å kjøre for fort. 35 km/t for fort i en 70-sone, gir en regning på 7800 kroner fra ATK-senteret på Hustad. En aldri så liten fartsovertredelse på 5 km/t koster 600 kroner. Mange, også flere sentrale politikere, synes bøtenivået er altfor høyt.

Sjefen for ATK-sentralen, politimester Arnstein Nilssen, sier at han kan ha sine private meninger om nivået på bøtene, men at politiets oppgave uansett blir å følge opp det som er bestemt

Billedtekst:

Sjef for politiets nye sentral for automatisk trafikk-kontroll (ATK), politimester Arnstein Nilsen, under åpningen av ATK-sentralen på Hustad ved Molde. (Foto: Kjell Herskedal)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.