TUNNELER

Skal levere evakueringslys til norske riksveitunneler - starter i Nordland

Catena har signert en kontrakt verdt 25 millioner kroner med Statens vegvesen på levering av evakueringslys-armaturer til tunneler over hele landet. Arbeidet starter med 12 tunneler i Nordland fra Fauske og nordover.

Evakueringslyset tåler å bli høyttrykkspylt med opptil 100 bar trykk og vanntemperatur opptil + 80 grader Celsius.
Evakueringslyset tåler å bli høyttrykkspylt med opptil 100 bar trykk og vanntemperatur opptil + 80 grader Celsius. Foto: Catena
11. okt. 2023 - 11:07

Tunneloppgraderingen av norske tunneler koster både tid og penger, og det har ikke gått så fort som mange kunne håpet på.

Som et såkalt avbøtende tiltak, inntil tunnelene får sin etterlengtede oppgradering i henhold til Tunnelsikkerhetsforskriften i EØS-avtalen, har Statens vegvesen avtalt med ESA at det kan installeres evakueringslys for hver 25. meter.

Les også

Storslett bru i Troms skal bygges på en fotballbane

Kjøpes inn av Statens vegvesen direkte

Oppdraget med å levere evakueringslys-armaturer med batteri til riksveitunnelene i Norge ble lyst ut i sommer. Catena trakk det lengste strået og sikret seg oppdraget med en total ramme på 25 millioner kroner.

Noe uvanlig er det at Statens vegvesen selv kjøper inn nødbelysningen, men salgssjef Vidar Persbraaten forklarer til Veier24 at det ble gjort for å komme raskt i gang med installasjonene.

– Det er Mesta, som er driftsentreprenør for Statens vegvesen i Nordland, som skal stå for installasjonen i de første 12 tunnelene i Nordland. Dette starter allerede nå.

Stor kontrakt for Catena

Evakueringsbelysningen tåler å bli høytrykkspylt med opptil 100 bar trykk og vanntemperatur opptil +80 grader Celsius. <i>Foto:  Catena</i>
Evakueringsbelysningen tåler å bli høytrykkspylt med opptil 100 bar trykk og vanntemperatur opptil +80 grader Celsius. Foto:  Catena

Han forteller at armaturet som skal leveres er Catena Sicuro-E-2; som er i samme familie som Catena Provio som de leverer for provisorisk tunnelbelysning.

– Felles for alle er IP69K tetthet, de kan høyttrykkspyles med opptil 100 bar trykk og vanntemperatur opptil +80oC. Sylinderformet kapsling i polykarbonat og syrefast stål gir slagfasthet på IK10.

Catena Sicuro kan leveres med syrefast universalbrakett for montasje med ett festepunkt for fjellbolt eller gjengestag, samme brakett kan også brukes til montering på betongvegg.

– Dette er en av de største ordrene vi har hatt på belysning til tunneler, så denne kontrakten er vi stolte over å ha fått i havn, forteller Vidar Persbraaten.

default
Les også

Vegvesenet: : Tar grep etter ny skredfare

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.