IT

– Skal kunne brukes av alle

Fornyingsminister Heidi Grande Røys fikk i formiddag overrakt ¿ på en minnepinne ¿ de nye forslagene til standardformater, av Standardiseringsrådets leder Olaf Østensen.
Fornyingsminister Heidi Grande Røys fikk i formiddag overrakt ¿ på en minnepinne ¿ de nye forslagene til standardformater, av Standardiseringsrådets leder Olaf Østensen. Bilde: Espen Zachariassen
Stein Jarle Olsen, Espen ZachariassenStein Jarle Olsen, Espen Zachariassen
8. jan. 2009 - 11:34

Standardiseringsrådet overleverte torsdag forslag til versjon 2 av obligatoriske standardformater for dokumenter og medieinnhold, til fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys (SV).

Dette gjelder hvlke formater dokumenter skal ha når de sendes fra offentlig forvaltning til personer eller bedrifter. Og det gjelder formatet på bilde og video som publiseres på offentlige nettsider.

Bare for Windows

Standardiseringrådet er et rådgivende organ til Fornyings- og administrasjonsdepartementet og foreslår at alt video- og lydmateriale på offentlige nettsteder skal benytte formatet OGG.

I dag sliter mange Mac- og Linux-brukere med at alt materiale leveres i formater som bare kan vises på Windows-plattformer, og det er det man vil gjøre noe med.

– Det er et demokratisk problem dersom folk ikke har lik tilgang til offentlig informasjon. Som innbygger skal du kunne forvente lik behandling, uavhengig av hvilken programvare og programvareplattform du som bruker har valgt. Nettbrukerne skal ikke tvinges til å kjøpe programvare fra spesielle leverandører for å få tilgang til offentlig informasjon og tjenester. Derfor satser regjeringen på åpne standarder, sier ministeren i en pressemelding.

OOXML

Rådet foreslår også at alle dokumenter som sendes ut fra offentlige virksomheter per e-post skal benytte enten PDF eller ODF.

For redigerbare dokumenter har det vært knyttet spenning til om Standardiseringsrådet ville gå inn for det åpne ODF- eller det Microsoft-utviklede OOXML-formatet, som også er blitt frigitt.

- Vi venter med OOXML inntil flere har tatt dette formatet i bruk, sier rådets leder Olaf Østensen.

Nyskaping

Både OGG, PDF og ODF er åpne standarder som Grande Røys håper skal bidra til nyskaping i IKT-sektoren.

– Vi ser blant annet at leverandøreide standarder hindrer utvikling og bruk av fri programvare, sier hun.

Fra før er ODF og PDF innført som obligatoriske standarder for publisering på offentlige nettsider.

Forslaget vil nå bli sendt på høring. Regjeringen vil deretter avgjøre hvilke standarder som skal tas i bruk.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.