OLJE OG GASS

Skal ikke bremse Vabø

Ole K. Helgesen
3. nov. 2009 - 18:06

Da Wintershall kjøpte Revus i fjor var mange av de ansatte redde for at selskapet skulle bli ødelagt av tysk byråkrati og rigidhet.

Utfordringer

Revus hadde oppnådd vesentlig bedre leteresultater enn tyskerne, og ifølge Vabø var Revus sin uformelle stil og satsing på magefølelsen en viktig årsak til dette.

– Det er klart det blir utfordringer på noen områder når vi blir del av et stort internasjonalt selskap. Men vi har diskutert hvordan vi skal beholde entreprenørskapen Revus hadde, og vi har fått forståelse for viktigheten av dette, sier Vabø som nå er administrerende direktør i Wintershall Norge.

Han understreker at Wintershall er et åpent selskap med gode kommunikasjonskanaler inn i toppledelsen.

Hovedsatsingsområde

– Vi har kommet inn på norsk sokkel for å få ting til å skje. Russland og Norge skal være våre to primære vekstregioner. Og vi skal bruke vår solide kontantstrøm til å finne ressurser og bygge ut olje- og gassfelter. Vabø skal få friheten til å bevare sjelen i selskapet, og det kan bli veldig moro hvis han opprettholder den imponerende funnraten, sier styreleder i Wintershall, Rainer Seele.

Tirsdag åpnet Wintershall sitt nye hovedkontor i Stavanger. Wintershall-ledelsen er klar på at de mener alvor med satsingen i Norge.

– Vi er definert som et mellomstort olje- og gasselskap, men i de regionene vi har virksomhet i er vi en stor aktør. Det skal vi også bli i Norge. Målet vårt er å produsere 50 000 fat per dag på norsk sokkel innen 2015 fra de funnene vi allerede har gjort. Og vi vil jobbe hardt for å ytterligere ressurser, sier styremedlem med ansvar for produksjon, Tiess Tiessen.

Liten produksjon

I dag produserer selskapet bare fem – seks tusen fat per dag. Vabø innrømmer at det er et veldig ambisiøst mål å bygge ut funnene Jordbær (operert av BG) og Luno (operert av Lundin), som begge inneholder 100 millioner fat olje, innen 2015.

Han understreker imidlertid at finanskrisen og kostnadseksplosjonen på sokkelen ikke skal forsinke utbyggingene.

– En av de viktigste hindringene for utbygginger på sokkelen er at det har blitt svært dyrt å hente inn kapital. Bankene setter høye renter fordi det er en kapitalintensiv bransje med høy risiko. Men vi har tilgang til BASF-banken.

Solid økonomisk ryggrad

Vabø får støtte av styrelederen i Wintershall.

– Vårt moderselskap BASF har en god økonomisk helse på tross av finanskrisen. Og vi vil ikke be Vabø om å slappe av. Vi vil heller at han skal jobbe raskere. De målene vi har satt er ikke urealistiske, sier Rainer Seele.

Han understreker at selskapet ikke har kommet til Norge for å få tak i raske penger for deretter å selge seg ut igjen.

– Vi skal ikke bare være her noen år, men i tiår. Det er fremdeles mulig å gjøre betydelige funn på norsk sokkel.

Eget funn

I sommer fant Wintershall olje og gass i sin første egenopererte letebrønn i Norge.

Grosbeak som ligger 55 kilometer utenfor Sogn og Fjordane er svært lovende, men det er stor usikkerhet knyttet til størrelsen på funnet.

– Feltet inneholder mellom 35 og 200 millioner fat olje. Dersom det viser seg at det er så mye som 200 millioner fat, er det ikke mange funn på norsk sokkel som er større. Denne brønnen har også økt sannsynligheten for ytterligere ressurser i dette området, sier Vabø.

Flere brønner

Han sier at det er nødvendig å bore flere brønner for å anslå hvor mye ressurser det finnes og for å avgjøre hvilke utbyggingsløsninger som er aktuelle.

– Vi håper å bore en brønn på det nærliggende prospektet Gnatcatcher allerede i 2010. Deretter vil vi kunne avgjøre om vi skal gå for en selvstendig utbygging eller om det skal bygges ut som en satellitt til for eksempel Troll.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.