Skal ha misbrukt innsideinformasjon

Skal ha misbrukt innsideinformasjon
Innsideinformasjon: Statoil handlet på kraftmarkedet mens det prøvekjørte kraftvarmeverket på Mongstad. Bilde: DONG Energy

Selskapet slipper imidlertid hardere sanksjoner ettersom kraftbørsen antar at misbruket ikke hadde stor innvirkning på prisene.

– Vi kan bekrefte at Statoil har mottatt den skriftlige advarselen fra Nord Pool denne uken. Som følge av dette gjennomgår vi nå praksis, prosedyrer og ansvarsforhold knyttet til bemerkningene som har kommet. Vi ønsker ikke å kommentere saken ytterligere foreløpig, sier pressetalsmann Morten Eek til Teknisk Ukeblad.

Tre hendelser

Den første hendelsen skjedde i fjor vår. Statoil kjøpte kraft i spotmarkedet mellom 30. april og 26. mai, samtidig som kraftvarmekverket på Mongstad (270 MW) kjørte på testproduksjon.

Det var bare Statoil som hadde informasjon om hvor mye kraftverket til enhver tid produserte.

Informerte ikke

De to andre hendelsene er knyttet til gassprosesseringsanlegget på Kollsnes som bruker 270 MW strøm.

6. mai i fjor informerte ikke Statoil markedet om at forbruket var i gang igjen etter en stopp. Først 14. september kom meldingen fra Statoil.

Den andre hendelsen på Kollsnes dreier seg om en en planlagt vedlikeholdsstans som Statoil ikke informerte om før dagen etter at den hadde startet. Men selskapet fortsatte å handle i spotmarkedet.