KLIMA

Skal granske FNs klimapanel

FNs klimapanel, leder Rajendra Pachauri, flankert av hovedforfatterne under COP15, København.
FNs klimapanel, leder Rajendra Pachauri, flankert av hovedforfatterne under COP15, København. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
26. feb. 2010 - 11:17

Flere feil er nylig påvist i den siste hovedrapporten fra FNs klimapanel (IPCC). Nå starter FN en full gjennomgang av panelet.

Skriver rapport

FNs klimapanel har fått krass kritikk den siste tiden, blant annet som følge av avsløringen om at det i sin hovedrapport fra 2007 gjenga en feilaktig opplysning om at isbreene i Himalaya kunne smelte bort innen 2035. Feilen stammet fra en rapport fra miljøorganisasjonen WWF, som i sin tur hadde hentet tallet fra en artikkel i forskningsmagasinet New Scientist.

Nå vil FN nedsette en kommisjon som skal se nærmere på måten klimapanelet arbeider på, sier Nick Nuttall, talsmann for FNs miljøprogram (UNEP).

– Den vil bestå av framstående vitenskapsfolk som skal gjennomgå og skrive en rapport om IPCC, sier Nuttall.

Bestemmer til høsten

Ifølge ham vil rapporten bli tatt opp til behandling under klimapanelets årsmøte i Sør-Korea i oktober. Medlemslandene i IPCC har videre gjort det klart at kommisjonen må være uavhengig og ikke utnevnt av panelet selv.

Et viktig spørsmål vil være om IPCC i sine rapporter fortsatt skal kunne bruke såkalt grålitteratur, det vil si rapporter som ikke har vært igjennom vitenskapelig fagfellevurdering. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.