INDUSTRI

Skal få mer ut av tømmerstokken

Borregaard vil utvikle sitt avanserte bioraffineri.
Borregaard vil utvikle sitt avanserte bioraffineri. Bilde: colourbox.com
Trond Gram
5. mars 2009 - 07:13

Borregaard skryter av at ingen får så mye ut av en tømmerstokk som dem. Nå får de muligheten til å gjøre et av verdens mest avanserte bioraffineri enda mer avansert.

Norges forskningsråd har tildelt det Orkla-eide selskapet inntil 19 millioner kroner i forskningsstøtte til videreutvikling av raffineriet.

– Med formuleringer som forskningshøyde, gjennomføringsevne og positiv verdiskaping, har forskningsrådet gitt Borregaard et kvalitetsstempel. Det er stor konkurranse om midlene, og 19 millioner kroner er en stor tildeling, sier teknologidirektør for forretningsutvikling i Borregaard, Gudbrand Rødsrud, til norskindustri.no.

Avansert bioraffineri

Borregaard er et av verdens mest avanserte bioraffineri. Med tømmer som råstoff produserer selskapet miljøvennlige og bærekraftige biokjemikalier, biomaterialer og biodrivstoff som alternativer til oljebaserte produkter.

Borregaards bioraffineri gir alternativer til oljeprodukter. Selskapets produksjonssystem er et bioraffineri hvor de forskjellige bestanddeler i tømmeret utnyttes til ulike produkter.

Fibrene blir til avanserte spesialcellulosekvaliteter som anvendes i materialer, næringsmidler, medisiner, kosmetikk og i bygningsindustrien.

Tømmerets bindemiddel, lignin, er råstoff til produkter innen bygningssektoren, industri, landbruk og fiskeri.

Må investere 54 millioner

Støtten selskapet har fått fordeles over fem år, og dekker 35 prosent av total prosjektkostnad.

Skal Borregaard oppnå en støtte på 19 millioner kroner, må selskapet investere nærmere 54 millioner kroner i forskning og utvikling innen de dedikerte prosjektene over de neste fem årene, ifølge Norsk Industri.

Stor del

Forskningsrådet har gitt støtte til et prosjekt som kalles Biomass2Products, hvis grunnidé er å starte med biomasse og omdanne det til kjemikalier, materialer, proteiner og biodrivstoff med størst fokus på de tre første.

Midlene kommer fra BIA-programmet som står for Brukerstyrt innovasjonsarena og retter seg mot kunnskapsbasert næringsliv.

Årlig deles det ut rundt 60 millioner kroner via BIA-programmet, Borregaard er med andre ord tildelt en betydelig del av programmets totale rammer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.