MOBIL

Skal du velge Wimp eller Spotify?

Eller kanskje noe helt annet? Her er de viktigste forskjellene på strømmetjenestene.

Musikkstrømming er mer enn bare Spotify. Det finnes en rekke å velge mellom.
Musikkstrømming er mer enn bare Spotify. Det finnes en rekke å velge mellom. Bilde: Produsentene
Marius ValleMarius ValleJournalist
10. jan. 2015 - 10:08

Skal du velge musikkstrømmetjeneste er det etterhvert en del å velge mellom.

Her i landet er det fortsatt Spotify og Wimp som er størst, og antakelig de mest aktuelle valgene for de fleste.

Felles for begge er at de har stort musikkutvalg, men også sine unike funksjoner og muligheter.

Om du bare vil strømme musikk og ferdig med det, er det stort sett ett fett hvilken tjeneste du velger. Det kan være forskjeller i musikkutvalget, men begge tjenestene har enorme mengder tilgjengelig.

Begge lar deg lagre musikk for frakoblet avspilling, og begge koster 99 kroner i måneden.

Det er dog noen forskjeller det kan være greit å vite om. Det er dessuten greit å få med seg at det finnes flere alternativer enn disse to.

Les også: Blir lyden bedre med superkabler til 180.000 kroner?

Spotify kan du få gratis

En av grunnene til at Spotify har så mange brukere er at det er mulig å bruke tjenesten uten å betale for den. Det forutsetter at du er villig til å høre på reklame mellom sangene.

Dette kan være en god løsning dersom du ikke strømmer musikk så ofte. På mobil kan du da bare spille en artist eller en spilleliste på tilfeldig avspilling. Altså er det klare begrensninger på hvordan du kan bruke tjenesten.

Wimp har ikke et reklamefinansiert gratistilbud.

Spotify har også en funksjon kalt Spotify Connect, som lar deg styre musikkavspillingen fra andre enheter.

Om du for eksempel spiller musikk på PC-en din, kan du ved hjelp av Spotify-appen på mobilen eller nettbrettet ditt styre musikken her på vanlig måte, mens musikken spilles av på PC-en din.

Dette fungerer også med andre telefoner, nettbrett, og enkelte smart-TV-er, høyttalere, forsterkere og annet utstyr som støtter Connect.

Det er dessuten ikke nødvendig å være koblet til samme nettverk, ettersom kommunikasjonen foregår over internett.

Les også: Slik får du lydbok på mobilen

Wimp tilbyr både CD-kvalitet og musikkvideoer.
Wimp tilbyr både CD-kvalitet og musikkvideoer. Wimp

Du kan få bedre lyd hos Wimp

Wimp har sine fordeler også, spesielt om du vil ha best mulig lyd. Spotifys beste kvalitet er musikk komprimert til 320 kbps, som vil være bra nok for de fleste, men om du vil ha best mulig lyd er Wimp Hifi veien å gå.

Denne tjenesten er en av noen få som tilbyr streaming i CD-kvalitet.

Skal du ha glede av dette er det antakelig også fornuftig å ha en avspiller som leverer god lydkvalitet, og høyttalere eller hodesett du ikke fant i billigkurven på elektronikksjappa.

Det kan også være greit å vite at Bluetooth-basert lydoverføring vil være en flaskehals for lydkvaliteten, med mindre enhetene dine støtter Apt-X-kodek.

Wimp Hifi er imidlertid en egen tjeneste du må abonnere på, og den koster 199 kroner i måneden. Altså en hundrelapp mer enn «vanlig» Wimp, eller Spotify.

En annen sak Wimp tilbyr er redaksjonelt innhold og spillelister. Tjenesten har sitt eget musikkmagasin som publiserer artikler du kan lese på web og i appen. Det er også mulig å se musikkvideoer i Wimp.

Les også: Hva er det med vinylen som fortsatt fenger?

Rdio er en radiolignende strømmetjeneste som fungerer på de fleste plattformer.
Rdio er en radiolignende strømmetjeneste som fungerer på de fleste plattformer. Rdio

Utfordrere

Wimp og Spotify er langt fra de eneste aktørene i strømmemarkedet. Det har etterhvert kommet mange alternativer å velge mellom, som Google Play Music, Sony Music Unlimited og Xbox Music.

Et par som stikker seg ut er Rdio og Deezer.

Rdio er, som navnet antyder, en tjeneste med en radiotilnærming til strømming. Det betyr ikke at du ikke kan velge musikken selv, men at den gjør det enkelt å høre på musikk som ligner det du pleier å høre på. Du kan også lage egen radiostasjon basert på musikksmaken din. Tanken er at det skal bli lettere å oppdage ny musikk og følge stasjonene til vennene dine.

Det er uansett ikke så ulikt radio-funksjonen i Spotify. Rdio koster 99 kroner i måneden, men du kan lytte gratis med en PC dersom du er villig til å høre reklame.

Deezer er en annen musikktjeneste som er verdt å sjekke ut. Den ligner på Spotify ved at den tilbyr tredjepartsapper, og på Wimp ved at den tilbyr musikk i CD-kvalitet. Det siste er dog ikke tilgjengelig i Norge enda.

Deezer er tilgjengelig på alle plattformer, og koster 99 kroner i måneden. Tilbyr også gratis lytting mot reklame.

Hvilken tjeneste du skal velge kommer an på hvilke behov du har. Om du bare vil lage spillelister selv, spiller det liten rolle hvilken du velger.

Om du enda ikke har bestemt deg for strømmetjeneste, eller vurderer å bytte, kan det være lurt å sjekke ut flere for å undersøke hvilken du syns fungerer best for deg. Alle tilbyr en gratisperiode fra en uke til en måned.

Les også: Nå kommer HD-lyden

Deezer er en fullverdig strømmetjeneste på nivå med Spotify.
Deezer er en fullverdig strømmetjeneste på nivå med Spotify. Deezer

Eksport og import av spillelister

Har du allerede valgt tjeneste kan det være verre å bytte. Spesielt dersom du har brukt en av dem i flere år. Det er ikke nødvendigvis enkelt å ta med seg spillelistene sine til en ny tjeneste.

Det er imidlertid enkelt å importere spillelister fra Spotify til Wimp, ettersom du kan kopiere disse ut enkeltvis fra Spotify og lime dem inn i Wimp.

Tjenesten Spotizr lar deg importere Spotify-spillelistene dine til Deezer med noen få klikk ved å koble seg til Spotify-kontoen din. Respin lar deg gjøre det samme mot Rdio.

Unify er en tjeneste som lar deg importere iTunes-spillelistene dine til Spotify. Det er altså løsninger for det meste, men det er ikke sikkert du kan utveksle spillelister mellom de mindre tjenestene.

Det kan uansett være greit å få med seg alle spillelistene sine om man har lyst til å sjekke ut en annen strømmetjeneste.

Les også:

Denne klypa gir mobilen helt nye muligheter

Vi har testet ni aktivitetstrackere. Dette er de beste

Nå kan du låne bort Chromecast  

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.