GUIDER

Skal du kjøpe ny telefon?

I en stadig voksende jungel av smarttelefoner er det ikke like lett å vite hva du skal se etter.

Marius ValleMarius ValleJournalist
23. aug. 2011 - 16:57

Felles for alle

Alle smarttelefoner deler noen egenskaper. Disse er:

Apps og spill: Du kan laste ned og installere apps og spill fra programvarebutikker
Surfing: Du kan surfe på nettet
E-post: Du kan ta i mot og sende e-post 
Teknologi: De har GPS, Bluetooth, Wi-fi, super-3G og andre nyttige teknologier
Minne: De har mye minne, eller støtter store minnekort
Kamera: Så godt som alle har kamera  

Etterhvert som smarttelefonene virkelig har gjort sitt inntog har det etterhvert kommet mobiler som dekker mange behov. Men ikke alle egner seg like bra for alle.

LES OGSÅ:

Billig eller dyr smarttelefon?

9 telefoner verdt å vente på

Dersom du er på jakt etter en smarttelefon er det ofte ikke nok å bare undersøke om de har fått god karakter i tester. Du bør også vurdere om de passer ditt behov. Da kan det være at du like gjerne kan bli fornøyd med en telefon som ikke har fått toppkarakter.

Viktige momenter for de fleste er om telefonen har god batterilevetid, en god skjerm og er lett å bruke. God lyd under samtaler er selvsagt også viktig, men direkte dårlig lyd på moderne telefoner hører til sjeldenhetene.

Alle smarttelefoner kan brukes til e-post, spill, surfing og annet. Mer eller mindre alle telefoner har også GPS innebygget, noe som åpner for at du kan bruke telefonen til GPS-navigasjon.

I tillegg har de også super-3G (kalles også turbo-3G eller HSDPA) som gir deg raskt internett, og Wi-fi (kalles også trådløst nettverk eller WLAN) som lar deg koble til trådløse nett som hjemmenettverket eller nettverket på jobb.

I det hele tatt er en moderne smarttelefon utstyrt med en rekke tekniske finesser som for bare noen år siden var forbeholdt de dyreste toppmodellene.

Nå som så godt som alle telefonene har disse teknologiene på plass er det andre ting du bør se etter:

Størrelse

Størrelsen på telefonen betyr mye for mange. Det er ikke alle som er villige til å dra rundt på et stort og tungt beist av en telefon. 

Store telefoner har ofte store skjermer. En stor skjerm regner vi å være større enn 3,5 tommer. Har telefonen en skjerm på 4,3 tommer er den også bred og lang. 

I tillegg vil telefoner med fulltastatur være større enn telefoner uten.

Hvis du er ute etter en liten telefon skal du se på telefonens mål. En stor telefon er gjerne over seks centimeter bred og over 12 cm lang. Veier den stort mer enn 130 gram er den også tung.

Små telefoner har mindre skjermer, gjerne rundt tre tommer. Du kan altså ikke få både stor skjerm og liten telefon.

Eksempler på små telefoner: Sony Ericsson Xperia Mini, HTC Wildfire S, Samsung Galaxy Mini

Eksempler på mellomstore telefoner: Sony Ericsson Xperia Neo, HTC Desire S, Apple iPhone 4

Eksempler på store telefoner: Samsung Galaxy S II, LG Optimus 3D, Nokia E7

Batteri

Et viktig moment er batterilevetiden til telefonen. Her holder det ikke å bare se på hvor mange timer du kan prate i telefonen. De fleste moderne smarttelefoner har forholdsvis begrenset batterilevetid, og hvordan du bruker telefonen vil avgjøre hvor ofte du må lade.

Dersom du stort sett bare bruker telefonen til å ringe og sende meldinger, og ikke har mange og lange samtaler vil de fleste smarttelefoner duge. Om du derimot skal surfe på nettet, ta mange bilder, spille og bruke apps trenger du en telefon med god batterikapasitet.

Batterikapasiteten angis i milliamperetimer, som er forkortet mAh. Et batteri med kapasitet under 1100 mAh vil i de fleste tilfeller gi deg kort brukstid. Mellom 1100 og 1500 mAh vil gi deg grei brukstid. Over 1500 mAh, gjerne opp mot 1800 mAh gir deg som regel god brukstid, men såpass høye brukstider er uvanlig. De fleste telefoner vil ha et batteri med kapasitet på rundt 1500 mAh.

Telefoner med lav batterikapasitet: Sony Ericsson X10 Mini, Samsung Galaxy Mini

Telefoner med høy batterikapasitet: Samsung Galaxy S II, Motorola Defy+ 

Skjerm

Valg av skjerm innebærer egentlig to valg: Størrelse og oppløsning.

Tommelfingerregelen er at jo større skjermen er, jo mer kan du bruke telefonen til. En telefon med stor skjerm egner seg i utgangspunktet godt til surfing, videotitting, spill og annet. 

Dersom du skal surfe på nettet bør du velge en skjerm på minst 3,5 tommer. Om dette ikke er viktig for deg, og du for eksempel bare planlegger å se på mobiltilpassede nettsider som nettaviser og annet, spiller det ikke så stor rolle om skjermen er mindre.

En liten skjerm er 2,4 til 3 tommer, en mellomstor rundt 3,5 tommer, mens en stor skjerm typisk er 4 tommer eller mer.

Du må også undersøke oppløsningen. Lav oppløsning gir deg et mindre skarpt bilde. Dette er spesielt viktig på telefoner med mellomstore og små skjermer, hvor lav oppløsning på skjermen kan bety at du må zoome langt inn for å lese tekst på nettsider.

Oppløsning angis i piksler, og høye tall betyr høy oppløsning. En lavoppløst skjerm har oppløsninger som 240 x 320 piksler. En skjerm med grei oppløsning har 480 x 320 piksler, mens en høyoppløst skjerm har 800 x 480 piksler eller mer.

Husk på at små skjermer med lavere oppløsning gjerne ikke vil oppleves som uskarpe. Men velger du en telefon med mellomstor skjerm bør du ha så høy oppløsning som mulig.

Telefoner med små skjermer: Sony Ericsson X10 Mini, Huawei Ideos U8150

Telefoner med mellomstore skjermer: Sony Ericsson Xperia Neo, Apple iPhone 4

Telefoner med store skjermer: Samsung Galaxy S IILG Optimus 3D

Minne

Dersom du planlegger å bruke telefonen din til musikk, video og kamera bør du tenke på hvor mye minne telefonen er utstyrt med. Dette er telefonens "harddisk", og regelen er at jo mer minne du har jo mer innhold kan du lagre på den.

Minnet angis i MB (MegaByte) og GB (GigaByte). 1 MB tilsvarer grovt regnet ett til to bilder tatt med kameraet. 1 GB tilsvarer 1024 MB. Har du en telefon med 1 GB minne har du altså plass til omtrent 1000 bilder.

Musikk tar mer plass. En musikkfil er gjerne rundt 5 MB, og på 1 GB får du plass til omtrent 200 sanger.

Video tar enda mer plass. En film tar gjerne litt under 1 GB.

På telefoner snakker man om tre forskjellige minner:

Arbeidsminne: Angir ikke hvor mye du kan lagre på telefonen, men kun hvor mange oppgaver den kan utføre samtidig. Mye arbeidsminne betyr kort fortalt at telefonen jobber raskere.

Lagringsminne: Hvor mye minne du har til rådighet når du skal lagre musikk, bilder, video, apps og alt annet du har på telefonen din.

Minnekort: Minnekortet er et tilleggskort du setter inn i telefonen for å utvide lagringsminnet. Dersom telefonen har lite lagringsminne og det ikke følger med et minnekort bør du kjøpe dette i tillegg.

En telefon med lite lagringsminne har 150 MB eller mindre tilgjengelig. Dette blir litt lite dersom du skal installere apps og spill, ta bilder og annet. Se gjerne etter telefoner som har 1 GB eller mer.

De fleste telefoner leveres imidlertid også med et minnekort på mellom 1 og 4 GB i tillegg. Da lagrer du bilder og musikk på minnekortet og har lagringsminnet tilgjengelig til apps og spill.

Telefoner med mye lagringsminne koster som regel en del mer enn telefoner med lite. Vær også oppmerksom på at ikke alle telefoner har støtte for minnekort. Da kan du ikke utvide minnet med større minnekort om du har behov for det.

Disse har mye lagringsminne: Apple iPhone 4, Samsung Galaxy S II, Nokia N8

Kamera

Dersom du planlegger å ta bilder med telefonen din bør du vie kameraet ekstra oppmerksomhet.

Du har sikkert fått med deg at antall megapiksler har noe å si for hvor gode bilder kameraet i telefonen tar. Men dette er langt fra alt du skal se etter.

Det som faktisk er viktigere er hvor mye lys som slipper inn gjennom kameralinsen og hvor gode linsene er. Dessverre er dette ofte ikke lett tilgjengelig informasjon, da mobilprodusentene gjerne helst vil fortelle deg at kameraet har mange megapiksler.

Det er som regel ingen enkel måte å sjekke ut dette på. Derfor anbefaler vi deg at du leser tester hvor du får se eksempler fra kameraet.

Vi anbefaler deg også å ta en titt på kamerasammenligningstjenesten til nettstedet GSM Arena. Her kan du sammenligne bildekvaliteten fra forskjellige telefoner side om side.

Om kameraet har autofokus er også et viktig moment. Har kameraet ikke dette er det umulig å ta nærbilder som blir skarpe. 

Fotolys vil være viktig for mange. Det er kun de færreste telefoner som har blits, men mange har en lampe ved siden av kameraet som gjør samme jobben. Har ikke telefonen dette vil det være vanskelig å ta bilder når det er mørkt.

Noen telefoner med bra kamera: Samsung Galaxy S IINokia N8, Sony Ericsson Xperia Arc

Noen telefoner med dårlig kamera: ZTE Blade, LG Optimus OneHuawei Ideos U8150

Maskinvare

Telefoner har med tiden blitt mer som PC-er. Noen er raske og andre ikke fullt så raske. Jo raskere prosessor telefonen har, jo fortere jobber den.

Dette bør du ta med i vurderingen dersom du er ute etter en telefon som skal brukes til surfing og spill. Rask maskinvare gir deg rett og slett en bedre surfeopplevelse, da det har direkte innvirkning på hvor raskt nettsider tegnes opp. En treg telefon vil oppleves som hakkete under surfing, mens en rask telefon vil gi deg en flytende surfeopplevelse og støtte for animasjoner og video i nettsider.

Tunge spill vil også kunne kjøre på en rask telefon, men de fleste spill fungerer bra på de fleste telefoner.

Om en telefon er rask eller treg er egentlig en ganske sammensatt sak. 

Prosessoren til telefonen er selve hjernen. At denne er rask har stor betydning for hvor raskt telefonen jobber. I tillegg kommer arbeidsminnet og grafikkbrikken. Vi skal ikke gå inn på det tekniske, men generelt er billige telefoner trege, mens dyre er raske.

Noen eksempler:

En telefon med prosessor på 600 MHz og 256 MB arbeidsminne (RAM) er litt treg.

En telefon med prosessor på 800 MHz til 1 GHz og 512 MB arbeidsminne (RAM) er rimelig rask.

En telefon med tokjerneprosessor på 1 GHz eller mer, og 768 til 1024 MB arbeidsminne (RAM) er veldig rask.

Dette er grove overslag, og det er store variasjoner. Men eksemplene gir deg en pekepinn på hva du skal se etter når du skal ha ny mobil. For de aller fleste vil det andre eksempelet gi mer enn nok kraft til alle oppgaver.

Noen rimelig raske telefoner: HTC Desire SSony Ericsson Xperia ArcApple iPhone 4

Operativsystem

Det kanskje viktigste å ta stilling til i valget av smarttelefon er hvilket operativsystem den kjører. Det finnes mange å velge mellom, men i dag er det disse som er mest aktuelle for vanlige brukere:

Apple iOS

Kjøper du en iPhone får du iOS. Dette operativsystemet brukes på alle Apples telefoner. iOS har det klart største utvalget av spill og apps. Disse henter du ned fra iTunes App Store.

LES OGSÅ: Omtaler av iOS-apps

iPhone er en telefon som er lett å bruke. Det er også en av veldig få telefoner som krever at du bruker en spesialkabel når du kobler den til PC-en din eller lader den. Dette er en ulempe, siden du da ikke kan låne laderen til andre telefoner.

Google Android

Android brukes av produsenter som Samsung, Sony Ericsson, LG, Motorola og HTC. Android har i likhet med iOS et voldsomt utvalg apps og spill. Disse henter du fra Android Market.

LES OGSÅ: Omtaler av Android-apps

Android-telefoner er i bunn og grunn like i bruk, men produsentene legger gjerne sine egne menyer på toppen. Dette gjør at de er litt forskjellige i bruk, men har du brukt en Android-telefon klarer du veldig fort å sette deg inn i hvordan menyene fungerer hos andre produsenter.

Stort sett alle Android-telefoner lades og kobles til PC-en med en vanlig Micro-USB-kabel. Dermed kan du låne lader uavhengig av om den ble levert med en Sony Ericsson-telefon eller en Samsung-telefon.

Symbian

Symbian brukes av Nokia. Operativsystemet har en klart mindre utvalg apps og spill enn iOS og Android, men Nokias app-butikk Ovi Store har en god del spill og apps.

LES OGSÅ: Omtaler av Symbian-apps

Symbian oppleves som noe mer komplisert enn iOS og Android, men kan også tilpasses i stor grad. 

Alle nyere Symbian-telefoner bruker Micro-USB-lader, akkurat som Android-telefoner.

Windows Phone 7

Windows Phone er Microsofts mobiloperativsystem. Det brukes av Samsung, LG og HTC for å nevne noen, men er lite utbredt. Utvalget av spill og apps er forholdsvis lite. App-butikken er foreløpig ikke tilgjengelig i Norge, men kommer trolig i løpet av høsten.

Fordelen med Windows Phone er at det er helt likt på alle telefoner. Har du brukt det på en Samsung-telefon vil det være helt likt på en HTC-telefon.

Windows Phone-telefoner bruker vanlig Micro-USB-lader.

Les tester

Når du har funnet ut hva du er på jakt etter anbefaler vi deg å lese noen tester av telefoner som passer kriteriene dine.

Vi har et stort arkiv med tester av telefoner i alle sjangre. Når du leser testene anbefaler vi at du ikke ser deg blind på karakter, men faktisk sjekker om telefonene passer din bruk.

GÅ TIL TESTENE VÅRE

Flere guider

I arkivet vårt finner du mange guider som lærer deg å bli bedre kjent med telefonen din.

GÅ TIL GUIDENE VÅRE

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.