MOBIL

Skal du kjøpe mobil til jul?

Her er våre beste anbefalinger til deg som skal kjøpe mobiltelefon i julegave.

Marius ValleMarius ValleJournalist
29. nov. 2012 - 14:53

Foto: dannynorodo, CC BY 2.0, redigert av Marius Valle, Mobili.no

Julen begynner så smått å snike seg opp bak oss. Kanskje er du i gang med julegaveshoppingen, kanskje er du ikke.

Om du skal gi vekk en mobiltelefon til noen denne julen er det i alle fall på tide å begynne å gjøre seg noen betraktninger om hva du skal kjøpe. Det finnes tross alt en hel del å velge mellom, og mange feller å gå i. I alle fall om du ikke helt vet hva mottakeren ønsker seg, eller om du ikke har så god oversikt over hvilke telefoner som er aktuelle for tiden.

LES OGSÅ: Julegavetips: Mobildingser til en billig penge

Unngå disse fellene

Det er et par ting du bør tenke over når du skal kjøpe en mobil til noen til jul.

Ønsker mottakeren seg en iPhone? Da kjøper du en iPhone, og ikke en Android- eller Windows-telefon. I dag er ikke en mobiltelefon bare en mobiltelefon. Du velger en plattform. Har mottakeren kjøpt mange apper og spill på Android-telefonen sin kan disse ikke brukes på en iPhone eller motsatt. Det tryggeste er derfor å velge en telefon med samme operativsystem som mottakeren har fra før.

Er telefonen du kjøper gammel? Pass på at du ikke bruker mye penger på en eldre modell. Den kan helt sikkert være god, men en 2011-modell kan fort vise seg å kjøre gammelt operativsystem eller ikke kunne kjøre de nyeste spillene. Utviklingen i mobilverdenen går raskt.

Kjøpe med abonnement? Vi anbefaler at du ikke kjøper en telefon med abonnement og binding. Greit nok at du betaler en krone for den i butikken, men totalprisen kan fort bli høy. Og det binder mottakeren til abonnement fra samme operatør i et år.

Kjøpe i butikk eller på nett? Realiteten er som oftest den at mobiltelefoner er billigst i nettbutikkene. På den annen side kan du få hjelp og veiledning om du går til en butikk. Det kan alene være verdt de ekstra kronene. Vil du handle billigst mulig anbefaler vi at du sjekker prisene i en prissammenligningstjeneste, som Prisjakt.no.

Mobilis anbefalinger julen 2012

Det kan være en stor oppgave å finne riktig mobil. Det finnes tross alt flere hundre å velge mellom. Derfor skal vi forsøke å gjøre jobben litt enklere for deg med våre anbefalinger.

Vi har delt dem opp i tre klasser, fra de dyreste toppmodellene, til billige og gode telefoner. Felles for alle er at vi har gitt dem god omtale i tester.

Alle prisene er samlet inn 29. november 2012.Fra venstre: Samsung Galaxy Note II, Samsung Galaxy S III, Nokia Lumia 920, Apple iPhone 5.

Toppmodeller - Når kun det beste er godt nok

SAMSUNG GALAXY NOTE II

Galaxy Note II er en av årets klart beste telefoner. Men den passer slett ikke for alle. Dette er nemlig en gigant av en telefon, med skjerm på hele 5,5 tommer og en vekt på 182 gram. Når det er sagt så er dette en flott telefon med god skjerm, lynrask prosessor og det aller meste av aktuell teknologi. Har også et veldig godt kamera, god batteritid og er enkel og grei å bruke.

Denne telefonen leveres med en penn, som lar deg skrive, tegne, klippe og lime på skjermen. Det gjør Note II til den perfekte telefonen for den kreative som liker å tegne og fikle med bilder.

LES MER: Test av Samsung Galaxy Note II

Pris: Fra 4400 kroner - Karakter: 6

SAMSUNG GALAXY S III

2012 har vært et svært godt år for Samsung. Galaxy S III en av årets storselgere, noe som egentlig ikke er så merkelig. Denne telefonen har nemlig en stor og god skjerm, bra batteri, et supert kamera, og det aller meste som trengs av teknologi.

Denne telefonen passer egentlig for de aller fleste, men vær oppmerksom på at den ikke er den minste telefonen du får kjøpt. Når det er sagt har Galaxy S III masse muskler, slik at den ikke fremstår som treg og gammel neste jul.

LES MER: Test av Samsung Galaxy S III

Pris: Fra 4000 kroner - Karakter: 6

NOKIA LUMIA 920

Nokia la i fjor en ny strategi, som innebar at de legger ned sitt eget operativsystem Symbian til fordel for Windows Phone. Det gjorde de muligens lurt i, for årets nye Windows-toppmodell, Lumia 920, er enkelt og greit en strålende telefon. Den er velbygget, har masse kraft, et supert kamera og er enkel og grei å bruke.

Dette er en telefon som fungerer bra til det meste, enten det er jobb eller underholdning den skal brukes til. Telefonen har også en spesielt følsom skjerm som kan brukes med hansker på. Ingen dum idé i vinterhalvåret.

LES MER: Test av Nokia Lumia 920

Pris: Fra 4700 kroner - Karakter: 6 

APPLE IPHONE 5

Om det er iPhone som står på ønskelisten er det umulig å trå feil med en iPhone 5. Dette er Apples nyeste telefon, som for første gang har fått større skjerm. Den har blitt lenger enn sist, så selv om det er snakk om fire tommer føles den ikke spesielt mye større enn iPhone 4.

Dette er dessuten den letteste og tynneste iPhone-modellen noen gang. Utvilsomt en av de beste telefonene på markedet, og helt klart den beste om mottakeren ønsker seg iPhone.

LES MER: Test av Apple iPhone 5

Pris: fra 5200 kroner - Karakter: 5

LES OGSÅ: Ute etter en muskeltelefon? Disse toppmodellene gir deg full pakkeFra venstre: LG Optimus 4X HD, HTC One S, Apple iPhone 4.

Mellomklassen - Gode kjøp til en god pris

LG OPTIMUS 4X HD

Om det er en real toppmodell du er ute etter skal du se på LG Optimus 4X HD. Denne har nemlig kraftige spesifikasjoner, men du må bare betale mellomklassepris. Vi snakker altså om et usedvanlig godt kjøp her. Telefonen har 4,7 tommers skjerm, kraftig firekjerneprosessor og et lettbrukt menysystem.

Denne telefonen er egentlig ikke dårligere enn noen av de beste toppmodellene, men vi syns at kameraet ikke ligger helt på nivå med de dyreste telefonene. Men det er i grunnen et greit kompromiss for en telefon som koster 2000 kroner mindre. Prisfallet har skjedd etter at vi testet telefonen.

LES MER: Test av LG Optimus 4X HD

Pris: Fra 2700 kroner - Karakter: 5

HTC ONE S

Mens vi snakker om telefoner som har falt i pris: HTC har jekket prisen med nesten 2000 kroner siden vi testet One S. Dette er en strålende telefon med 4,3 tommers skjerm, lynrask prosessor og god batterilevetid. HTC One S er en av våre klare favoritter i 2012.

Denne telefonen har deksel skåret ut i ett stykke metall. Den sorte utgaven har dessuten keramisk overflate, noe som gir den svært god kvalitetsfølelse. Til denne prisen er One S en av markedets beste Android-telefoner.

LES MER: Test av HTC One S

Pris: Fra 2500 kroner - Karakter: 6 

APPLE IPHONE 4

Er det iPhone som frister mest, er den billigste iPhone-modellen også et solid kjøp. Den koster 2900 kroner, og er dermed den dyreste telefonen i mellomklassen. Men om mottakeren har en eldre iPhone det er på tide å bytte ut kan dette være veien å gå.

iPhone 4 har flott design med glassplate foran og bak, og du får selvagt tilgang til det gigantiske utvalget av apper og spill i Apples App Store. Apple har skrudd ned størrelsen på minnet til 8 GB her, og siden det ikke er noen mulighet for å utvide dette vil ikke iPhone 4 passe for alle. Men den vil fungere bra for den som bruker telefonen mest til ringing, teksting og surfing. Bare pass på at du kjøper den til lavest mulig pris.

LES MER: Test av Apple iPhone 4 (august 2010)

Pris: Fra 2900 kroner - Karakter: 5Fra venstre: Sony Xperia Go, Huawei Honor, Huawei G300.

Budsjettklassen - Billig og bra

SONY XPERIA GO

Skal du gi vekk telefon til noen som stadig vekk klarer å ødelegge telefonen sin? Da foreslår vi at du satse på Sony Xperia Go, som er en lavt priset, sprek og god telefon med god batteritid - som også er vanntett. 

Om mottakeren er uheldig og søler julegløgg over telefonen er det altså ingen fare. Det er bare å skylle av telefonen under springen. Vær klar over at skjermen ikke er den største - ei heller den skarpeste. Men denne telefonen egner seg bra for den aktive.

LES MER: Test av Sony Xperia Go

Pris: Fra 1900 kroner - Karakter: 5 

HUAWEI U8860 HONOR

Da vi testet Huawei Honor lot vi oss imponere av at den hadde god skjerm, god lyd, god batterilevetid, god brukervennlighet og god pris. Nå har det riktignok gått mange måneder siden den gangen, men vi syns Honor fortsatt holder seg bra. Dette er en relativt billig telefon med de fleste mulighetene du trenger på en Android-telefon.

Så får det bare være at kameraet ikke er supert - dette er tross alt en sprek smarttelefon til 1800 kroner.

LES MER: Test av Huawei Honor U8860

Pris: Fra 1800 kroner - Karakter: 5 

HUAWEI ASCEND G300

Om du vil betale så lite som mulig uten å gi vekk en elendig telefon skal du se på Huawei G300. Den koster så lite som 1300 kroner, har et greit kamera og er lett å bruke. Du får selvsagt ikke den sprekeste maskinvaren på markedet, ei heller den største eller skarpeste skjermen. Men dette er likefullt en smarttelefon med stort sett alle de mulighetene du forventer.

G300 har nylig fått Android 4.0, noe som gjør at den fremstår som ganske så moderne. Alt i alt et knallkjøp til yngstemann, eller den som bare trenger en ny telefon.

LES MER: Test av Huawei Ascend G300

Pris: Fra 1300 kroner - Karakter: 5

LES OGSÅ:  Ute etter en god og billig mobil? Disse koster under 2000 kroner

Les tester

Fant du ikke den perfekte mobilen i oversikten? Her finner du alle våre tester av mobiltelefoner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.