GUIDER

Skal du kjøpe mobil på nett?

Her er noen lure tips for deg som skal handle din neste mobil på nettet.

Marius ValleMarius ValleJournalist
1. feb. 2012 - 13:39
Vis mer

Å kjøpe ny mobil på nettet kan være en utfordring dersom du ikke helt vet hva du skal se etter, og hva som er hva i mylderet av telefoner der ute.

Å handle på nett fremfor i en fysisk butikk har flere fordeler. Den største er selvsagt prisen, som vanligvis er lavere i nettbutikkene enn i de fysiske butikkene. Du slipper også å forlate godstolen, og kan få ditt nye vidunder levert på døra om du vil.

Men du mister muligheten til å få veiledning i butikken, og det er vanskelig å få et inntrykk av hvor stor telefonen er, hvordan den er bygget og annet du bare kan finne ut av ved å kjenne på telefonen. Du kan selvsagt gå i en mobilbutikk og be om veiledning, for så å gå hjem og handle på nett. Men dette er ærlig talt ganske ufint mot selgeren, i alle fall om du i utgangspunktet ikke har noen intensjon om å handle i butikken.

Det finnes heldigvis noen smarte nettsteder som du bør ta turen innom når du er på jakt etter ny telefon. Her er våre tips.

Finn ut omtrent hva du vil ha

Prisen er en viktig faktor for de fleste av oss. Det er slett ikke sikkert at du blir mer fornøyd med en telefon til 4000 kroner enn med en til 2000 kroner. 

LES OGSÅ: Dyr eller billig smarttelefon?

Operativsystemet er også en viktig faktor. Skal du ha en Android-mobil, en iPhone-modell eller en Windows-telefon? Det finnes også andre alternativer, som Nokias Symbian-telefoner og MeeGo-telefonen N9. Det er ikke likegyldig hva du velger.

iPhone og Android har begge store utvalg av apper, mens de andre har lite utvalg hver for seg. Dersom du tror du kommer til å bruke telefonen til spill og apper er det enklest å gå for en av disse to. Dersom dette ikke er avgjørende for deg kan alle alternativene være gode.

LES MER: Dette skal du se etter når du kjøper ny mobil

Les tester

Om du ikke er helt sikker på hvilken telefon du skal kjøpe kan mobiltester være et smart sted å begynne. Men det finnes like mange mobiltester som det finnes mobiltelefoner, så før du begynner å pløye gjennom disse bør du gjøre deg opp en mening om hva du skal se etter.

Vi anbefaler selvsagt at du leser våre mobiltester her på Mobili.no, som vi åpenbart mener er de beste i kongeriket. Men vi er langt fra alene om å skrive tester. Her er et lite knippe av de vi anbefaler:

DinSide.noEn av Mobili-redaksjonens største favoritter på norsk. Har velskrevne, informative og innholdsrike tester.

Amobil.noOmfattende og innholdsrike tester, og det som trolig er Norges største mobiltestarkiv.

Mobil.se: Svensk nettsted med mange mobiltester presentert lettfattelig og ryddig.

GSMarena.comEngelskspråklig nettsted med veldig omfattende tester. Tester det aller meste som lanseres.

Cnet.co.uk: Engelskspråklig nettsted med stort utvalg.Phone-Size.com er et nyttig nettsted for å sammenligne telefonenes størrelse.

Sammenlign mobiler

Om du vil finne telefon utifra kriterier som pris og spesifikasjoner er mobilvelgeren til Prisjakt.no et bra sted å begynne. Her kan du sortere på operativsystem, skjermstørrelse, batteritid og mye annet.

Om du har funnet noen telefoner du er interessert i, men ikke er helt sikker på hva som skiller dem er nettstedet Compare Cell Phones et nyttig verktøy å oppsøke.

På dette engelskspråklige nettstedet kan du sidestille to telefoner og få grunner til å vurdere den ene fremfor den andre. Det som gjør tjenesten så smart er at du ikke trenger å vite hva de forskjellige spesifikasjonene betyr. Alt er enkelt forklart, og gjør det greiere å sammenligne telefonene.

Et annet problem når du skal kjøpe på nett er at det ikke er så lett å danne seg et inntrykk av hvor store telefonene er. Her er nettstedet Phone-Size.com et nyttig hjelpemiddel.

Dersom du kjenner til skjermstørrelsen på PC-skjermen din kan du vise telefonene i faktisk størrelse, og sette dem opp ved siden av hverandre. Dette gjør det lett å se hvor stor telefonen er. Utvalget telefoner du kan sammenligne er ikke gigantisk, men det er en hel del telefoner i listen.Tusenlapper kan skille samme mobil. Pass på å ikke handle i feil nettbutikk.

Finn beste pris

Når du har funnet ut hvilken mobiltelefon du vil ha er nest siste steg å finne ut hvor du får den billigst. Og her er det bare ett verktøy som gjelder, spør du oss: Prisjakt.no.

Her finner du enkelt og greit de laveste prisene i nettbutikkene. Det kan være mye penger å spare på å velge rett. Dersom du for eksempel er på jakt etter en Samsung Galaxy S II varierer prisene med nesten 2000 kroner fra billigste til dyreste butikk.

Om du trenger tilbehør til telefonen din er det greit å bestille dette samtidig som du bestiller mobilen din, så slipper du å betale frakt for dette senere. Noe som er smart å vurdere er om du trenger et minnekort. Disse koster ikke mange kronene i dag.

Da gjenstår bare siste steg, som er å vente på at ditt nye vidunder skal dukke opp i posten. Mens du venter anbefaler vi at du tar en titt på disse artiklene, så er du klar når telefonen dumper ned i postkassa:

Slik kommer du i gang med Android

Slik kommer du i gang med Windows Phone 7 

Slik sikrer du mobilen din

Fem enkle tips for bedre batterilevetid

Slik tar du i bruk TV-utgangen på mobilen din

SE OGSÅ:

Omtaler av Android-apps

Omtaler av iPhone-apps

Omtaler av Windows Phone 7-apps

Omtaler av Symbian-apps

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.