BYGG

Skal dødsbrannene til livs

Leif Hamnes
9. feb. 2009 - 07:07
Vis mer

Om drøye to uker leverer Stortingets kommunal- og administrasjonskomité sin innstilling til ny Plan- og bygningslov.

Som i regjeringens forslag fra april i fjor, vil komiteen gå inn for at uavhengig bygningskontroll skrives inn i norsk lov igjen, opplyser komiteens leder Tore Hagebakken (Ap).

– Jeg kan bekrefte at det vil bli flertall for uavhengig tredjepartskontroll. Dette vil være skjerpende for bransjen, sier Hagebakken til TU.no.

Les også:

Vil først kontrollere nye boliger og næringsbyggBrannvern i fokus

Sammen med resten av stortingspolitikerne i kommunalkomiteen ble Hagebakken nylig tatt i skole om brannvern og brannrisiko ved forsikringsselskapet Ifs sikkerhetssenter på Hobøl.

Les også:

Der deltok også ledelsen i If, samt representanter for Norsk Brannvernforening, Byggenæringens Landsforening og Huseiernes Landsforbund.

Hensikten var å sikre at det tragiske brannåret 2008, med sine 84 omkomne, får et etterspill i den nye plan- og bygningsloven. Mye tyder på at det er tilfelle.

– Den nye bygningskontrollen vil ha som en av sine hovedoppgaver å hindre brann, sier komitémedlem og saksordfører Bent Høie (H).

Prioritering

Høie varsler at det nå venter et omfattende forskriftsarbeide med tunge prioriteringer rundt hva den gjenoppståtte bygningskontrollen skal beskjeftige seg med.

Høie varsler at det nå venter et omfattende forskriftsarbeide med tunge prioriteringer rundt hva den gjenoppståtte bygningskontrollen skal beskjeftige seg med. PRIORITERT: Saksordfører Bent Høie (H) er ikke redd for å røpe for mye når han sier at brannvern vil være en prioritert oppgave for den nye uavhengige bygningskontrollen.

– Spørsmålet er ikke om den bør inn, men i hvilket omfang og på hvilke felter. Et symboltiltak har ingen effekt, og virker kun byråkratiserende. Det må vi unngå, sier han.

Vekket av Urtegata

Initiativet fra If om å samle byggeaktørene til branndemonstrasjon kom som et resultat av brannen i Urtegata i Oslo i desember, der seks mennesker omkom.

Les også: Vil ha påbud om sprinkleranlegg

Ett av momentene som ligger på bordet, er kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppas varsel om obligatoriske sprinkleranlegg ved institusjonsbygninger. Det kom i etterkant av Høyanger-brannen i januar.

Egen stortingsmelding

Den nye plan- og bygningsloven gjelder bare nye bygg. Men også eksisterende bygg, lik det som brant i Urtegata, kan møte nye krav fra det offentlige i nærmeste framtid.

Det vil i så fall komme til syne i en egen stortingsmelding om brannsikkerhet, som skal legges fram i løpet av våren. Her pågår det et parallelt løp, opplyser komitéleder Tore Hagebakken (Ap).

– Det er naturlig å knytte disse prosessene sammen for å tanke helhetlig rundt brannvern, sier Hagebakken.

Utsatte grupper

Blant forslagene, som blant annet If ivrer for, er å innføre periodisk bygningskontroll.

I tillegg vil forsikringsselskapet ha obligatorisk sprinkleranlegg for bygg som huser utsatte grupper – som eldre, funksjonshemmede og asylsøkere.

– Sprinkling er alltid ønskelig, men vi må innse at det vil bli et kost/nytte-regnestykke for utbygger. Det finnes imidlertid løsninger som benytter husets eksisterende vannanlegg som er mindre kostbare enn tradisjonelle anlegg, sier Arild Juell-Andersen, risikosjef i If.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.