INDUSTRI

Skal ansette 300

Camilla Aadland
17. des. 2008 - 22:42

KRISTIANSAND: Med 1700 ansatte er National Oilwell Varco (NOV) i dag Kristiansands største private arbeidsgiver.

Bare i år har bedriften vokst med 450 nye ansatte. Men det stopper ikke der.

Nok å gjøre

I løpet av første kvartal neste år skal leverandørbedriften ansette 200 nye i Kristiansand og 100 nye til kontorene i Stavanger, Asker og Molde.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

– Vi trenger rett og slett folk for neste år, sier personaldirektør Kjell Hammen til Teknisk Ukeblad.

Bakgrunnen er ordrereserver for neste år og ut i 2010.

Håper på kvalifiserte folk

NOV startet som Hydralift i 1965. Hydralift AS ble kjøpt av National Oilwell i oktober 2002, som igjen slo seg sammen med Varco i 2005. I dag er hovedproduktene blant annet kraner, vinsjer, roterende utstyr, rørhåndtering og kompensering. Utstyret leveres til både faste og flytende offshoreinstallasjoner over hele verden.

– Vi har selvsagt fulgt med i de økonomiske utfordringene i samfunnet, men vi følte likevel det var tidspunktet nå for å gå ut og hente inn folk, sier Hammen.

Han legger ikke skjul på at bedriften har håp om å tiltrekke seg kvalifiserte folk som i dag begynner å bli usikre på de jobbene de allerede har.

– Vi ser en mulighet for å tiltrekke oss kvalifiserte folk med erfaring. Det har vært så vanskelig å rekruttere de siste årene, og vi har stort sett fått inn nyutdannede, sier personaldirektøren.

Skaper trygghet

Forrige lørdag hadde bedriften en helsides jobbannonse i Fædrelandsvennen. Responsen etterpå har vært stor, både fra mediene og jobbsøkende. Men annonsen er også delvis myntet på dem som allerede jobber i NOV.

– Vi har et mål om å beholde våre ansatte. En slik annonse er med på å skape trygghet for dem som er her. De ser at vi holder motet oppe, og at vi har en ordrereserve for 2009 og langt ut i 2010, sier Hammen.

Bedriften skal ansette mange ingeniører og teknisk personell, men trenger også automatikere og folk til administrasjonen.

– Dere er ikke redd for å satse nå i disse tider?

– Nei, vi har en god ordrereserve. Men det er selvsagt med en viss skepsis, våre kunder kan for eksempel gå konkurs. Men vi tar en større risiko om vi ikke gjør det, for da får vi ikke gjennomført prosjektene våre, sier Hammen.

Han er sikker på at oljeprisen vil stabilisere seg på 70–80 dollar, og at det da vil bli ny fart i bransjen.

Har effektivisert

Så langt har ikke NOV i Norge fått en eneste kansellering, men de merker at det går tregere å få inn nye ordrer.

– Vi følger så klart den økonomiske utviklingen fra uke til uke. Det vil påvirke oss også i en eller annen form, sier Hammen.

NOV er spredd over flere steder i Kristiansand. Like ved hovedkontoret har bedriften et eget utdanningssted for egne ansatte. I tillegg har NOV egne produksjonslokaler i Søgne. Der lages blant annet boremaskiner, kraner og hydrauliske kraftpakker til kranene.

– Alt som lages her blir grundig testet før vi sender det ut i verden, sier produksjonskoordinator Odd Olav Pettersen, og viser frem enorme kraner som er under testing.

NOV har jobbet med effektivisering gjennom flere år, blant annet basert på Toyotas lean-prinsipper. Pettersen mener det er en fordel nå.

– Når det blir dårlige tider, har du kontroll på det du gjør, sier han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.