GUIDER

Skaff deg et skikkelig minnekort

Minnekort er ikke bare minnekort. Et med masse plass koster ikke all verden.

Marius ValleMarius ValleJournalist
13. juli 2011 - 12:46
Vis mer

Minnekortet er en viktig komponent i mobilen din. Hvor stort dette er avgjør hvor mye musikk du kan lagre, hvor mange bilde du kan ta og hvor lange videoer du kan ta opp.

De aller fleste mobiler har støtte for minnekort, og stort sett alle bruker såkalte Micro-SDHC-kort. I dagligtale kalles kortene oftest bare for Micro-SD-kort.

Disse kortene er knøttsmå, og måler ikke mer enn 15 x 11 x 1 millimeter - omtrent en tredel av et frimerke. Likevel har de en enorm kapasitet.

Så mye plass kan du få

Du kan få Micro-SD-minnekort med kapasiteter opp til 32 GB, noe som tilsvarer:

  • 32 000 bilder på 1 MB hver
  • 8000 MP3-filer på 4 MB hver
  • 45 spillefilmer på 700 MB hver

...eller et praktisk talt uendelig antall apps, spill og annet innhold til mobilen din.

Dersom du bruker frakoblet avspilling i Spotify eller Wimp på mobilen bør du tenke på å skaffe et minnekort. Å lagre spillelister for frakoblet avspilling krever nemlig også plass, akkurat som om du skulle laste inn MP3-filer til telefonen.

Finn riktig størrelse

Du bør vurdere et større minnekort dersom du laster ned mange apps og spill, tar bilder og video og bruker mobilen din til musikk.

Mange telefoner med minnekortstøtte leveres med minnekort i esken. Dette har vanligvis en kapasitet på 1 eller 2 GB, og kapasiteten står skrevet på kortet.

Når du først oppgraderer anbefaler vi at du går for et kort på minst 8 GB, helst 16 GB eller gjerne 32 GB. Det er en prisforskjell på slike kort, og de med størst kapasitet er dyrest. Men prisene har falt kraftig de siste årene, og et kort på 32 GB er ikke lenger spesielt dyrt:

  • Micro-SD 8 GB: Ca 80 kroner
  • Micro-SD 16 GB: Ca 150 kroner
  • Micro-SD 32 GB: Ca 350 kronerDisse minnekortene har både forskjellige kapasiteter og hastigheter.

Hastigheter

Hvilket minnekort du skal velge koker ikke bare ned til kapasitet. Hastighet er også en viktig del av ligningen.

Minnekortene deles opp i hastighetsklasser, hvor klasse 2 er tregt og klasse 10 er raskt. Klasse 10 er dyrest, og for de fleste vil klasse 6 eller 8 være raskt nok.

Jo høyere klasse minnekortet har jo raskere går det å lese og skrive til minnekortet. Dette har innvirkning på hvor fort det går å overføre filer til og fra telefonen. Våre tester viser at du kan få nesten dobbelt så høy skrivehastighet til minnekortet dersom du skifter fra klasse 2 til klasse 6. Det vil si at for eksempel musikk du laster over vil overføres mye raskere.

Du skal vurdere minnekort med høy hastighetsklasse dersom du ofte overfører musikk, video eller annet til og fra telefonen din. Dersom du sjeldent gjør dette kan du gå for de lavere klassene.

Det er prisforskjeller på hastighetsklassene. Lavere klasser er billigere, men ofte kan minnekort av forskjellige merker med forskjellige hastighetsklasser koste det samme i en butikk. I så fall er det lurest å velge høyest klasse.

LES OGSÅ: Så mye har minnekorthastighet å siTre plasseringer av minnekort: Under dekselet bak batteriet, bak et eget deksel på siden av telefonen og under bakdekselet.

Hvor sitter minnekortet i mobilen?

Dersom du vil sjekke hvor stor kapasitet minnekortet ditt kan du enkelt og greit ta det ut av telefonen og se etter.

Minnekortet i mobilen din sitter enten i en luke på siden av telefonen, eller bak batteridekselet. I noen tilfeller er det også nødvendig å ta ut batteriet for å ta ut minnekortet.

Minnekortluken eller sporet er som regel merket med "MicroSD" eller et minnekort-ikon.

Hvor kjøper jeg minnekort?

Minnekort selges i alle butikker som selger mobiltelefoner, og i nettbutikker. Vær oppmerksom på at det ikke nødvendigvis vil lønne seg å handle et minnekort i en nettbutikk, da det ofte koster opp mot 100 kroner i frakt i tillegg.

Det kan altså være smart å undersøke prisene i nettbutikkene først, og så ta turen innom en elektronikkbutikk for å se om det alt i alt blir dyrere.

Et sted vi anbefaler deg å begynne er på prissammenligningstjeneten Prisjakt.no, hvor du finner en oversikt over prisene på til sammen 112 Micro-SD-kort.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.