NYHETER

Skader etter Dagmar repareres

Orkanen Dagmar viste ingen nåde da hun herjet 1. juledag 2011. Bølgene hun pisket opp på Hornindalsvatnet ødela 1 700 meter av fylkesveg 664. 7. mars er anbudsfristen for dem som vil reparere skadene.

Statsrådene Liv Signe Navarsete og Magnhild Meltveit Kleppa var like etter ødeleggelsene i 2011 på befaring på Horningdalsvegen, som ble nærmest ble vasket bort av uværet 2. juledag.
Statsrådene Liv Signe Navarsete og Magnhild Meltveit Kleppa var like etter ødeleggelsene i 2011 på befaring på Horningdalsvegen, som ble nærmest ble vasket bort av uværet 2. juledag. Bilde: Bengt Flaten/Fjordingen/Scanpix
6. feb. 2013 - 14:10

Fylkesveg 664 ligger i Hornindal kommune i Nordfjord. Den går mellom kommunesentret Grodås og bygda Otterdal på nordsiden av Hornindalsvatnet. Etter at Dagmar raserte vegen, har folk i Otterdal vært uten vegforbindelse med omverden. En båtforbindelse ble etablert etter bruddet, men nå har isen satt en stopper for den.

Vegen skal bygges opp med samme bredde som den hadde før orkanen. Møteplassene blir etablert der de var tidligere. Disse er helt uunnværlige. Vegen har bare ett felt, total bredde er 3,5 meter. Entreprisen omfatter alt arbeid på vegen, inkludert legging av asfalt.

Når jobben er gjort, får folk i Otterdal en sikrere vegforbindelse enn de hadde før. Den nye vegen skal plastres med større stein enn den vegen som Dagmar tok knekken på. Dessuten blir det rekkverk på hele strekningen.

På grunn av rasfare anbefaler Vegvesenet at arbeidet ikke igangsettes før 1. mai. Hvis den som får kontrakten likevel vil gjøre det, må det dokumenteres at det er trygt.

Innen 1. november må jobben være gjort. Å legge 1 700 meter veg på fylling i Hornindalsvatnet på så kort tid kan virke som en formidabel oppgave. Dette er den dypeste ferskvannsjø i Europa. Større dyp på en innsjø finner man bare i Kaspihavet. Største dybde i Hornindalsvatnet er 514 meter. Om Troll A-plattformen ble satt ned på et slikt dyp, hadde toppen stått 38 meter under vannflaten.

Oppgaven er likevel ikke håpløs. Hornindalsvatnet er ikke like dypt overalt. Fjellsidene er bratte langs fylkesveg 664, men det er ikke like bratt under vann, og dybdene er overkommelige.

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.