NYHETER

Skadene etter brunostbrannen skal utbedres

17. januar i fjor tok 27 tonn brunost fyr i Brattlitunnelen i Nordland. Brannen raste i fire dager. Nå skal skadene utbedres. Entreprenører som er interessert i den jobben, må gi anbud innen 17. oktober.

Brunosten brant i fem dager, før brannen var slukket.  Ill: Lina Merit Jacobsen
Brunosten brant i fem dager, før brannen var slukket. Ill: Lina Merit Jacobsen
23. sep. 2014 - 08:42

Ingen kom til skade i brannen, som oppsto på tilhengeren til en lastebil. Sjåføren oppdaget hva som hadde skjedd før brannen hadde nådd full styrke. Han klarte å hekte av tilhengeren og kjøre ut av tunnelen uskadd.

Brunostbrannen ble omtalt humoristisk i utenlandske medier, men for Vegvesenet var det ingen spøk. Tunnelen fikk hard medfart, og reparasjonsarbeidet ble omfattende. Først etter 36 dager ble tunnelen gjenåpnet, og da for begrenset trafikk.

Brattlitunnelen inngår i riksveg 827 i Tysfjord kommune. Den er 3,6 km lang. I begge ender er den sikret mot vann og frost med PE-skum. På midten er det en lang strekning uten vann- og frostsikring. Da tunnelen ble åpnet i 1992, var det ikke krav om at alt PE-skum skulle være brannsikret med sprøytebetong. Brannskadene ble derfor betydelige.

Etter brannen ble belysningsanlegget ble fjernet og erstattet med en midlertidig løsning. I den forbindelse ble fartsgrensen gjennom tunnelen satt til 60 km/t.

Nå skal det monteres nytt PE-skum i hele tunnelen. På nordsiden er PE-skummet uskadd, men det er ikke egnet for å få påsprøytet betong, og må derfor skiftes ut. Til sammen 5 000 kvm PE-skum skal monteres og brannsikres.

Den som får kontrakten skal også legge nye drensrør gjennom hele tunnelen. Videre skal det legges 7,3 km jordledning, og det skal gjøres forberedelser for øvrig elektroarbeid. Det blir en lukket rørgrøft gjennom hele tunnelen hvor det skal legges til sammen 55 km trekkerør. Det blir adkomst til trekkerørene gjennom 29 trekkekummer.

Entreprisen omfatter også montering av bolter for nye lysarmatur, nødskap og ventilatorer. Elektrojobben blir trolig utlyst etter årsskiftet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.