KRAFT

Sju og et halvt års fengsel i vannverk-saken

Tidligere vannverkssjef Ivar T. Henriksen og hans forsvarer Harald Stabell (t.v.) i Borgarting lagmannsrett fredag. Henriksen er dømt til fengsel i sju og et halvt år for korrupsjon og økonomisk utroskap.
Tidligere vannverkssjef Ivar T. Henriksen og hans forsvarer Harald Stabell (t.v.) i Borgarting lagmannsrett fredag. Henriksen er dømt til fengsel i sju og et halvt år for korrupsjon og økonomisk utroskap. Bilde: Scanpix
28. mai 2010 - 10:54
  • Oppdatert 12:19

Det ble klart da Eidsivating lagmannsrett avsa dom i straffesaken mot tidligere sjef ved Nedre Romerike Vannverk og Sentralrenseanlegget RA-2 fredag formiddag. Henriksen ble kjent skyldig i korrupsjonshandlinger for 10 millioner kroner, mens utroskapen blir anslått til en verdi av rundt 30-35 millioner kroner. I tillegg kommer «illojal disponering» av penger for minst 10 millioner kroner.

Lagmannsretten mente den økonomiske utroskapen var så hyppig og virksomheten så systematisk at enkeltforholdene måtte ses på som ett sammenhengende straffbart forhold.

Maksimumsstraff

Juryen mente Henriksen var skyldig på 42 av 51 punkter i tiltalen.

– Den samlede straffbare virksomheten er så alvorlig at en opplagt ville kvalifisert til maksimumsstraffen på seks års fengsel. Og så kommer altså domfellelse for korrupsjon og forsikringsbedrageri i tillegg, sa lagdommer Bernt Krohg under straffeutmålingen.

Også Henriksens sønn Pål og de tidligere samarbeidspartnere Eilert Støen og Hallvard Aanonli er dømt til fengselsstraffer for sin medvirkning i saken. Straffeutmålingen var imidlertid mildere enn aktors straffepåstand.

Ingen av de domfelte anket på stedet.

Fornøyd med reduksjon

Ivar T. Henriksen var fornøyd med at straffen på åtte års fengsel fra Oslo tingrett er noe redusert og ikke minst at utmålingen ligger halvannet år under Økokrims påstand.

Han tok betenkningstid på spørsmålet om han ville anke videre til Høyesterett.

– Vi skal gå grundig igjennom dommen for å se om det er grunn til å anke over saksbehandlingen og lovanvendelsen. Sju og et halvt år i fengsel er dessuten mye for en mann på 72 år, sier Henriksens forsvarer, advokat Harald Stabell, til NTB.

Alle dømt

Pål Henriksen ble kjent skyldig i 11 av 15 skyldspørsmål og ble dømt til fire års fengsel fredag. Støen fikk to år og ti måneders fengsel etter å ha blitt kjent skyldig i 11 av 15 punkter. Aanonli fikk ti måneder for skyld i tre av seks tiltalepunkter, og entreprenørselskapet Peab må tåle en bot på tre millioner kroner etter å ha blitt kjent skyldig i ett av fire skyldspørsmål.

I korte trekk er Henriksen dømt for å ha tappet bedriftene han ledet for betydelige midler. Da Aftenposten avslørte saken i 2005 ble det blant annet funnet en stor jaktfarm i Sør-Afrika som skal ha blitt betalt med ulovlige midler i tillegg til biler, båter og en rekke gjenstander som Økokrim mente ikke kunne ha noe med driften av selskapene i gjøre. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.