ARKIVNYHETER

Sjtokman-tyveriet: – Dette er en vekker

VEKKER: John Nyheim kaller innbruddet hos Multiconsult en vekker for alle.
VEKKER: John Nyheim kaller innbruddet hos Multiconsult en vekker for alle.Bilde: Norconsult
Joachim Seehusen
1. okt. 2009 - 14:20

Også Norconsult har vært utsatt for tyveri av PC-er. – Siste gang var for et par år siden, vi er sikre på at det var rene vinningstyverier og ikke noe forsøk på industrispionasje, sier John Nyhjem, administrerende direktør i Norconsult.

Han forteller at alle bærbare PC-er har hardwarelås og koder som ikke kan knekkes uten at man er spesielt dyktig.

– Men vi har ikke sensitive data på bærbare, understreker han. – All sensitiv informasjon lagres på servere som er spesielt sikret mot tyveri.

Intern trussel

– Slik jeg ser det, er den største sikkerhetsrisikoen egne utro ansatte. Vi har aldri vært utsatt for slikt som Multiconsult. Men vil man inn, så klarer man det meste, sier Nyheim og kommenterer hvor raskt innbruddet hos konkurrenten skjedde.

– Dette er en vekker for oss alle, man blir aldri sikker nok. En viss interesse for prosjektinfo vil det alltid være, og jeg tror det kan være en god idé om Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF) ser på dette, sier Nyheim.

Avdekker behov

– Da får vi ta en prat med selskapene om dette, sier Liv Kari Hansteen, administrerende direktør i RIF. Hun forteller at bransjeforeningen per i dag ikke har noen veiledere eller annet opplegg knyttet til sikkerhet og industrispionasje.

– Men vi har en veileder for god forretningsskikk, der har vi med informasjon om hvordan vi skal behandle informasjon vi mottar fra oppdragsgivere.

– De fleste av våre medlemmer har lang erfaring med sikkerhet og de har hatt oppdrag for både Forsvaret og NATO. Vi har lagt opp til at dette er et forhold som først og fremst gjelder oppdragsgiver og bedriftene. Graden av sensitiv informasjon varierer også mye med hvilken type oppdrag det dreier seg om, sier Hansteen.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.