OLJE OG GASS

Sjtokman-prisen eksploderer

Sjtokman-feltet i Barentshavet.
Sjtokman-feltet i Barentshavet.Bilde: OAO GAZPROM
Ole K. Helgesen
24. okt. 2008 - 13:48

Ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax anslår Zubkov at de totale investeringene på første fase av Sjtokman-prosjektet vil bli på 15 til 20 milliarder dollar, skriver nettstedet offshore247.com.

For et år siden estimert Gazprom at prosjektet ville koste 12 milliarder dollar.

Stigende kostnader

Arild Moe, seniorforsker ved Fridtjof Nansens Institutt og russlandsekspert, er ikke overrasket.

– Dette stemmer overens med de antakelsene som har vært i markedet den siste tiden. Men det er viktig å ta disse anslagene med en klype salt. Det er ingen som vet hva prisen blir før investeringsbeslutningen tas neste år. Likevel tyder mye på at det fra russiske side signaliseres at kostnadene blir høyere enn det man hadde forventet, sier han.

Finansieringsproblemer

Han sier at finanskrisen kan bli problematisk i forhold til utbyggingen.

– Det er klart at finanssituasjonen kan ha innvirkning på kredittbetingelsene til Sthokman Development Company. Den kan føre til høyere rente som vil øke prisen på prosjektet. Gazprom er avhengige av å låne penger hvis de skal finansiere store deler av prosjektet, og Gazproms kredittverdighet er langt dårligere enn for noen måneder siden. Børsverdien til Gazprom er langt mer enn halvert i det siste, sier Moe. Han understreker at man ikke vet noe om hvilke selskaper som skal sikre lånene.

Partnerne kan få regningen

Kan dette føre til at StatoilHydro og Total må ta en større del av regningen?

– Det er ingen som vet hvordan kostnadene skal fordeles mellom partnerne. Dette forhandler de om nå. Men det er godt mulig.

Moe understreker at den globale finanssituasjonen også kan bidra til at Sjtokman-prosjektet blir billigere. – Markedet har vært svært anstrengt med skyhøye rater på leie av utstyr. Finanssituasjonen kan føre til at aktiviteten blir lavere. Da vil også prisene synke, sier Moe.