OLJE OG GASS

Sjtokman kan forskyves

KAN FORSIKES: Konserjefene helge Lund og Alexej Miller i henholdvis StatoilHydro og Gazprom kan for se at prestisjeprosjektet Sjtokman må utsettes på grunn av dårlig marked for gass og LNG
KAN FORSIKES: Konserjefene helge Lund og Alexej Miller i henholdvis StatoilHydro og Gazprom kan for se at prestisjeprosjektet Sjtokman må utsettes på grunn av dårlig marked for gass og LNG Bilde: StatoilHydro
Anders J. Steensen
5. okt. 2009 - 07:01

Nestsjef i Gazprom, Aleksander Medvedev, sier i en artikkel i Petroleum Intelligence Weekly at det er store muligheter for at Sjtokman-prosjektet skyves ut i tid til etter 2014. Årsaken er de lave gassprisene i Europa og USA.

Medvedev kom med disse uttalelsene kun to uker etter at det ble bekreftet at det ikke fantes tekniske, finansielle, legale eller organisatoriske hindringer for å gjennomføre prosjektet som planlagt med oppstart av gasseksport 2013 og LNG i 2014.Intern krangel

Nestleder i Gazproms styre, Valery Golubnev, imøtegår uttalelsene fra Medvedev.

Han fastslår at begge samarbeidspartnere, Total og StatoilHydro, arbeider for å ferdigstille prosjektet i henhold til opprinnelig plan.

Han innrømmer likevel at planene kan bli endret dersom markedsforholdene endrer seg drastisk.Bekrefter dårlig marked

IEA´s direktør for gassmarkedet, Ian Corshaw, tror at Sjtokman vil bli bygget ut før andre av de store gassfeltene på Yamal. Årsaken er at de lokale forholdene på Yamal gjør det svært vanskelig å bygge ut større installasjoner i området.

Han tror at prisnivået på gass i Europa vil holde seg på et jevnt lavt nivå, fordi produksjonen av gass i flere land er synkende samtdidg som industriproduskjonen i en rekke land synker enda mer.

Prisene for LNG er også på vei nedover, fordi det nordamerikanske markedet endres til bruk av gass fra skifer. Det betyr at LNG må selges i andre markeder, noe i Europa, men mest i Asia.

Da er transportveien for LNG lang når den kommer fra Kolahalvøya.Forespørsler ut første kvartal

Hittil har 37 selskaper meldt sin interesse for å delta som hovedleverandører til prosjektet.

For alle større leveranser må det være russisk innhold i arbeidet som skal gjennomføres. Selskaper som tar med seg ny teknologi inn i Russland, vil bli foretrukket.

Alle forespørslene til prekvalifiserte vil gå ut før 1. april neste år.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.