KLIMA

Sjokkert over norske vannrutiner

STOR FORSKJELL: I København testes vannet for bakterier femti ganger om dagen. I Oslo bakterietestes vannet en gang i måneden.
STOR FORSKJELL: I København testes vannet for bakterier femti ganger om dagen. I Oslo bakterietestes vannet en gang i måneden. Bilde: Scanpix
Mona Strande
22. okt. 2007 - 08:51

I hovedstedene i våre skandinaviske naboland har de mye strengere rutiner for kontroll av drikkevannet, og mye bedre rensing.

Sjefene for vannverkene i den danske og svenske hovedstaden fastslår at parasittsmitten i Oslo aldri kunne skjedd hos dem.

– For dårlig i en storby

– Vi har en meget grundig renseprosess som ville gjort slik parasittsmitte umulig, sier drikkevannsansvarlig i Stockholm stad, Anders Wahlund, til VG.

Det ristes på hodet over de norske rutinene.

– Det høres ut som om de gjennomfører veldig få kontroller for en storby, særlig med tanke på at de ikke har filtrering, sier Søren Lind, seksjonsleder for vannkvalitet i København Energi.

Tester 50 ganger daglig

I Oslo er vannet gjennom tre enkle prosesser før det går rett ut til forbrukerne: Først utsettes det for lav-klorering; så føres det gjennom mikrosiler som fjerner partikler, men ikke parasitter; så en ny runde lav-kloring.

I både Danmark og Sverige tester de også vannkvaliteten langt hyppigere enn i Oslo. Mens Oslo-vannet testes for bakterier en gang i måneden, og for parasitter hver tredje måned, testes vannet i København femti ganger om dagen for bakterier, og daglig for parasitter.

– Vi tester oftere enn drikkevannsforskriften krever, og forholder oss til det, sier direktør i Oslo vann- og avløpsetat Finn Johansen til VG.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.