Oljebyen Stavangers forskningsmiljø er helt ute av konkurransen om å bli utnevnt som Forskningssenter for miljøvennlig energi (FME).
Det reagerer forskningsinstituttet IRIS og Universitetet i Stavanger (UIS) sterkt på.
Avviser nye aktører
- Da disse forskningssentrene ble lansert av Haga så var vårt inntrykk at alle steiner skulle snus. Sverre Gotaas, leder i Energi21 har sterkt oppfordret at Rogaland med sin petroleumskompetanse må kaste seg på toget. Så får vi beskjed om at vi ikke har erfaring med miljøforskning og ikke får lov til å bli med videre i prosessen. Med dette avviser Forskningsrådet dem som kommer med nye innfalsvinkler og sementerer det forskningsmiljøet som allerede har vært i mange år, sier en sjokkert Berit Rynning, direktør ved Senter for bærekraftig energi ved IRIS.
Overføre kunnskap
Norges Forskningsråd offentliggjorde mandag hvilke forskerinitiativ de lar gå videre i arbeidet med å utnevne rundt fem til sju FME-sentre.
17 av 28 prosjekter går videre, hvorav en stor del er initiert fra forskermiljøet ved NTNU og Sintef i Trondheim.
Søknadene fra Stavanger har lagt vekt på at å overføre kompetanse og innovasjonsevne fra petroleumssektoren til forskningen på klima- og miljøforskning.
- Unik infrastruktur
IRIS mener blant annet nyåpnede Risavika Gass Senter, som er en del av IRIS og UiS, gir dem tilgang på unik infrastruktur for forskning og utvikling av teknologi for CO2-fangst og energieffektivisering.
Forskerinstituttet og UIS har inngått samarbeidsavtaler med et tyvetalls norske og internasjonale bedrifter, samt 15-20 nasjonale og internasjonale aktører innen forskning og utvikling.
Satser likevel
- Vi tar meldingen fra NFR til etteretning, men vi er bestemt på at vi skal gjennomføre vårt forskningsprogram, sier administrerende direktør Anna Aabø ved IRIS.
Det betyr at Risavika Gass Senter må skaffe 20 millioner kroner hver år framover fra lokale aktører, ifølge Stavanger Aftenblad nettavis.
- Spent buen for langt
Forskningsrådet forsvarer avgjørelsen om å ikke ta med stavangermiljøet videre i vurderingen.
– Prosjektene som ikke går videre skårer dårligere på relevans og andre viktige kriterier vi har satt opp, sier Anne Kjersti Fahlvik til nettavisen, og påpeker at gode ambisjoner ikke automatisk gir senterstatus.
– (...) I denne runden har Stavanger spent buen for langt i forhold til dette med energisenter og hva som kreves for å bli vurdert, sier Fahlvik.