KRAFT

Sjøkabel til 1,2 milliarder

Statnett har fått konsesjon for nye kabler over Oslofjorden. Kablene skal erstatte dagens problemfylte kabler.
Statnett har fått konsesjon for nye kabler over Oslofjorden. Kablene skal erstatte dagens problemfylte kabler. Bilde: Scanpix
Stein Jarle Olsen, Leif HamnesStein Jarle Olsen, Leif Hamnes
6. juli 2010 - 13:40

Oslofjordkablene, som sikrer kapasitet i kraftutvekslingen med Sverige, har voldt Statnett store problemer de siste par årene.

I mars 2008 ble nemlig to av de tre kabelforbindelsene skadet, og siden har kablene vært ute av drift og gjennom reparasjoner både titt og ofte.

En av kablene eksploderte sågar under testing i fjor sommer.

Les saken: Her eksploderte den

Gigantinvestering

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har nå gitt Statnett konsesjon til å bygge og drifte nye strømkabler under Oslofjorden.

Den nye kabelen skal gå fra en ny muffestasjon på Teigen i Vestfold til en ny stasjon på Evje i Østfold, en 13 kilometer lang trasé som vil ligge sør for dagens trasé. Det nye anlegget går direkte fra Teigen til Evje, ikke via Bastøya, som i dag.

Kostnadsrammen er foreløpig satt til 1,2 milliarder kroner.

Må byttes ut

Konsesjonen åpner for opptil tre sett med 420 kV-kabler, totalt ni kabler.

– I etterkant av reparasjonene ble det klart at det eksisterende anlegget er av en slik forfatning at det må byttes ut. Med NVE-konsesjonen nå i havn, tar vi sikte på å starte byggearbeidet i høst og vil offentliggjøre leverandørvalg i løpet av uka, sier prosjektleder Martin Mauritzen i Statnett til Teknisk Ukeblad.

De seks gamle sjøkablene vil ikke bli fjernet med det aller første, forklarer han.

– Konsesjonen åpner for å beholde det gamle anlegget som «kald» reserveløsning i inntil fem år før det fjernes. Forsyningssikkerheten og viktigheten av nettopp denne forbindelsen krever at vi har en backupløsning mens vi sikrer stabil drift av de nye kablene, sier Mauritzen.

Dyr feil

Dagens Oslofjordkabelanlegg ble satt i drift i 1981, med seks olje- og papirisolerte kabler.

Driften var stort sett feilfri frem til våren 2008, da fire av kablene fikk feil.

Les mer: Kabelfeil har kostet milliarder

Dyrere enn planlagt

Arbeidet med den nye kabelen anslås ifølge Statnett å være ferdigstilt innen utgangen av 2012.

Den foreløpige kostnadsrammen på 1,2 milliarder kroner er også langt mer enn hva Statnett estimerte da de annonserte konsesjonssøknaden før nyttår i fjor.

Da var utbyggingskostnaden anslått til 900-950 millioner kroner.

Utfordringer

Prosjektlederen opplyser at utbyggingen av den nye kraftforbindelsen vil støte på noen sentrale utfordringer som ikke er til å unngå.

– Kabeltraseen er smal, i og med at den begrenser seg til området fra sydspissen av Bastøy til ankringsområdet ved Slagentangen. Det betyr at byggearbeidet må skje svært nære det eksisterende anlegget, som dermed i perioder må kobles ut. De praktiske løsningene rundt dette er det mest utfordrende med prosjektet, sier Mauritzen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.