IKT

Sjekking med norsk server

FULL OVERSIKT: Med Colibrias programvare kan du til enhver tid ha oversikt over hvor dine venner og kollegaer er og hva de gjør.
FULL OVERSIKT: Med Colibrias programvare kan du til enhver tid ha oversikt over hvor dine venner og kollegaer er og hva de gjør.Bilde: Colibria

Colibria er travle med å klargjøre servere til internasjonale teleoperatører.

Tenk deg at du er ute på byen. Egentlig kunne du ønske deg at den flotte dama du nettopp hadde blitt kjent med, tilfeldigvis kom innom puben der du og gjengen tok noen øl.

En tekstmelding virker litt masete tenker du, og du lar være å sende en invitasjon. Dama kommer selvfølgelig ikke innom.

Hvis bare ....

Hadde teleoperatøren din kjøpt programvaren til Colibria så kunne dama fått vite hvor du var, uten at du sendte melding eller ringte. Da kunne du bare ha skrevet inn navnet på puben inn i et eget program på din egen telefon.

Når den flotte dama som kjedet seg hjemme, sjekket telefonlista si for å se hvem hun skulle ringe, ville hun automatisk få opp informasjon om hvor du var, når hun sjekket navnet ditt. Hadde hun hatt lyst å se deg ville hun vite hvor hun ”tilfeldigvis” skulle stikke innom.

– Presence service (tilstedeværestatus-tjenester på norsk) betyr at mennesker vil få en enda lavere terskel for å kommunisere. I dag synes folk det er lettere å sende en SMS enn å ringe. Presence service senker terskelen enda et par hakk, sier produktsjef Lars Kristian Roland.

Hemmelig kundeliste

Colibrias mobilapplikasjoner muliggjør en rekke tjenester som ligner på instant-messaging tjenester på Internett. Den internasjonale kundelisten vokser, men er hemmelig. Få har lansert tjenesten ennå, utenom den spanske teleoperatøren Telefonica med 19 millioner abonnementer og mobiloperatøren SaunaLahti i Finland.

Norske operatører snuser foreløpig bare på teknologien. Lignende tjenester eksisterer på SMS og WAP i dag hos andre operatører, men det er første gang man kan bruke en innebygget klient i telefonen. Dette skal gjøre tjenesten enklere å bruke.

En av fire

– Før var det omtrent 20 selskap som utviklet slik teknologi, nå er det fire store igjen, sier Roland. Han mener det vil ta lang tid etter at produkter er ordentlig lansert til det oppstår et massemarked. – Men jeg har stor tro på det, sier han. Norske investorer tror også på Colibria. Ferd Venture har nettopp gått inn med 30 millioner fersk kapital. Fra før av har både NorthZone og Four Season Venture spyttet inn millioner av kroner, og investerte også i den nye emisjonen.

– Den nye kapitalen brukes mest til salgsvirksomhet og markedsføring. Produktet er nærmest ferdig, sier Roland.

Som en webserver

Serverprogramvaren er utviklet i java og protokollen er basert på XML over http lik en webserver.

– Utfordringen i utviklingen har ligget i å effektivt implementere protokollen slik at millioner av brukere kan bruke tjenesten samtidig, sier Roland som nå er på utkikk etter flere medarbeidere.

– I Norge er det mange som er flinke til å utvikle systemer for bedrifter. Men det er ikke så mange som har erfaring med å lage systemer som brukes av millioner av brukere. Utvikles løsninger for bedrifter, tenker man mye på fleksibilitet og endringer, mens vi må tenke på ytelse og på å kunne støtte svært mange samtidige brukere. Vi må forholde oss til tusenvis transaksjoner i sekundet. Det er kjempespennende, sier Roland.

Nå oppgraderes systemet med nye versjoner av ’Client Server Protocol’, og man ser også en sammensmelting av voice-over-ip teknologien SIP og IMPS teknologien som Colibria jobber med.

Dette innebærer at tjenestene kan utvides til flere funksjoner. En av de nye funksjonene er blant annet å legge inn kart på mobiltelefonen som viser hvor du er. Slik vil den flotte dama som nå har fått lyst å stikke innom puben hvor du er, også vite hvor hun skal gå¿

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.