PRODUKSJON

Sjekker plater

Kongberg: Argos Control har utviklet verdens hittil eneste maskin som automatisk sjekker kvaliteten på plater til møbel- og bygningsindustrien.

De er et av de små selskapene som nyter godt av samarbeidsånden på Kongsberg. I kontorfellesskapet med Kongsberg Analogic og Vitasoft får de mye ut av både tverrfaglig kompetanse og ikke minst et større sosialt fellesskap.

Bedriften startet i 1992 med en idé om å lage industriprodukter basert på kunstige nevrale nettverk.

Bedriften som ble startet av Vidar Solli, har hele tiden jobbet med oppgaver relatert til bildebehandling og klassifisering.

- Bildebehandling krever mye regnekapasitet. Etter hvert som PC-ene har blitt kraftigere og kraftigere, har vi kunnet utvikle nye og mer komplekse løsninger, forteller Solli.

I 1997 fikk Argos Control kontakt med Agnes Fabrikker i Vestfold, senere Forestia, om et mulig databasert kontrollsystem, en syningsbenk, for å sjekke kvaliteten på sponplater. Denne kjedelige og monotone kontrolljobben ble tidligere gjort manuelt. Det var vanskelig å holde konsentrasjonen på topp over lengre tid. Kvaliteten på sponplatene varierte sterkt. Noe måtte gjøres.

Solli og hans medarbeidere gikk i gang med å konstruere et automatisk kontrollsystem i nært samarbeid med personell ved Agnes Fabrikker. Med elektroniske kameraer og riktig belysning kan en PC sortere ut forskjellige kvaliteter av plater. Oppløsningen er 1 mm 2. Platehastigheten kan være inntil 150 m/min. Det gjelder både for spon- og gipsplater. I tillegg brukes apparatene også for plater med belegg. Hittil har Argos Control levert rundt 40 systemer verden over.

- Dagens PC-er gir uante muligheter. Regnkraften er enorm. Hvert bilde av en plate kan være opptil 40 MB. Bildet av platen vurderes, og en klassifisering er ferdig i løpet av sekunder. Dette sikrer produsenten en konsistent kvalitet på sine produkter, sier Solli.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.