ENERGI

Sjekker dammer med ROV

SAMSPILLROV og dykker i samspill. FOTO: VIDEORAY
SAMSPILLROV og dykker i samspill. FOTO: VIDEORAY
Knut StrømKnut StrømKnut Strøm
19. mai 2004 - 08:00

Etter pålegg fra NVE må undervannsinspeksjoner av dammer og vannkraftanlegg gjøres i større omfang.

Derfor har Norconsult kjøpt en mini-ROV (Remotely Operated Vehicle). Etter å ha brukt utstyret i et 30-talls oppdrag, mener Norconsult at utstyret kan erstatte dykkere til mange oppgaver og avdekke forhold som en dykker må se nærmere på.

- Denne undervannsfarkosten er faktisk verdens minste kommersielle ROV. Den kan være i vannet bare fem minutter etter at vi kommer på plass, sier Henning Føsker. Han arbeider med luker, stengeorganer og rør i kraftverk hos Norconsult.

Rommer lite

Hele utstyret får plass i tre kofferter og kan enkelt transporteres i en bil fram til stedet der det skal brukes. Strømbehovet er ikke større enn at det kan drives fra et lite portabelt strømaggregat eller fra uttaket til sigarettenneren på en bil via en omformer.

- Jeg er meget imponert over kvaliteten vi får på bildene fra den lille sonaren som er montert i fronten på ROV-en, sier Føsker. Bilder fra et videokamera blir kontinuerlig tatt opp på videobånd. I tillegg tas det stillbilder som lagres på en portabel PC.

ROV-en har et akustisk posisjoneringssystem som viser ROV-posisjon i forhold til et utsatt aksesystem. Dette utstyret kan også knyttes opp til et GPS-basert posisjonssystem for absolutt posisjonering. Undervannssignalene for posisjonsbestemmelse korrigeres for lydhastigheten i vannet som varierer med temperatur og tetthet. Selve ROV-en har målene 225x210x350 mm og veier bare fire kilo. Dermed kan den komme til på plasser der dykkere ikke når inn.

Den har imidlertid begrensninger i forhold til større industrielle ROV-er. Standard kabellengde er 70 meter, men det kan skjøtes inn en ekstra 70 meter kabel.

- Problemet er at manøvrerbarheten minsker med lengre kabel. Med mye strøm i vannet blir det ekstra problematisk, sier Føsker. Likevel har de gjort inspeksjoner av 100 meter lange tunneler ved å gå inn fra begge ender.

Det største problemet er at det blir lettere å sette seg fast med lang kabel ute. Ved et par tilfeller har ROV-en satt seg fast. - Da er det greit å ha et akterkamera med lyskilde som kan fungere som ryggelys, sier Føsker.

Når dykkere ikke kan

I enkelte tilfeller kan undervannsfarkosten brukes på plasser der det ikke er trygt å bruke dykkere. Et eksempel på det var en tappeluke som hadde kilt seg fast i delvis åpen stilling. Luken lå på 14 meters dyp i en sjakt i fjell og det var livsfarlig å bruke dykker. Med ROV-en kunne man se om luken beveget seg når det ble satt på ekstra kraft på opptrekksstaget for luken.

Nylig var Føsker og kollega André Reynaud på oppdrag i Vrangfoss kraftverk i Telemarksvassdraget. På dette Hydro-eide kraftverket skal det neste år gjøres revisjoner på blant annet en luke i omløpstunnelen. Det er ikke gjort siden starten rundt 1960. Problemet er at det ikke er revisjonsstengsel, så det må anlegges i innløpet til tunnelen nede på 25 meters dyp. For å gjøre tilleggsmålinger og verifisere tidligere målinger ble utstyret til Norconsult brukt.

- Operatøren som tolker bildet på monitoren og styrer undervannsfarkosten dit man ønsker er vanligvis en ingeniør med relevant faglig bakgrunn. Det sikrer høy kvalitet på inspeksjonen Alternativet er bruk av et dykkerteam på minst tre mann der i beste fall den ene dykkeren er ingeniør, sier Føsker som selv har flere års erfaring som inspeksjonsdykker ved kraftverk.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.