BYGG

Sjekker avløpsanlegg mot regelbrudd

Jannicke Nilsen
5. mai 2008 - 07:02

Kommunale vann- og avløpsanlegg på større tettsteder skal under lupen i løpet av sommeren.

Statens forurensingstilsyn (SFT) forbereder en landsdekkende kontroll av avløpsanlegg for å sjekke at aktørene drifter anlegget etter nye utslippskrav i Forurensingsloven som trådte i kraft i 2007.

I tillegg er målet å finne ut om anleggene er forberedt på nye regler som trer i kraft mot slutten av året.

Bred kontroll

– Dette blir en bred kontroll gjennom en stor landsdekkende aksjon. Fylkesmennene vil gjennomføre selve kontrollene, som i stor grad vil være varslet på forhånd, sier seksjonssjef Bjørn Bjørnstad i SFT.

Kravene som trådte i kraft i fjor, går på nye minimumskrav til utslipp av kommunalt avløpsvann fra større tettbebyggelser. Det er blant annet nye krav til rensing, overløpsutslipp, prøvetaking og måling av miljøgifter.

Kravene som trer i kraft 31. desember i år omfatter nye og strengere krav til rensing, rapportering og prøvetaking av avløpsvann. I tillegg kommer det strengere krav til analyser av miljøgifter.

Mindre kloakkrisiko

– Fram til nå har det vært for store forskjeller i hvordan kommunene håndterer avløpsanleggene. Det har vært kommunale forskjeller i utslippskrav og om hvilken oversikt de har hatt over utslipp. Med de nye kravene vil vi få en bedre rensing av kloakken og faren for at kloakk går fra overløp til overvann og bekker vil reduseres, opplyser seksjonssjef Bjørn Bjørnstad i SFT.

I dag finnes det nesten 400 avløpsanlegg i større tettbebyggelser. Det vil være Fylkesmannen i de ulike regionene som bestemmer hvilke anlegg som skal kontrolleres.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.