TRAFIKK OG ITS

Sjekk tvillinghjulene: Denne frontruta ble truffet av stein fra lastebil

Jannicke (26) ber alle lastebilsjåfører sjekke dekkene før de kjører.

Lastebilsjåfører bør sjekke hjulene sine før hver tur, mener Jannicke Bradal, som i begynnelsen av juni opplevde å få en stein fra en lastebil gjennom frontruta.
Lastebilsjåfører bør sjekke hjulene sine før hver tur, mener Jannicke Bradal, som i begynnelsen av juni opplevde å få en stein fra en lastebil gjennom frontruta. Foto: Privat foto
30. juli 2019 - 05:12

– Jeg så steinen komme flyvende, og rakk bare å tenke at dette går galt, før det smalt.

7. juni i år var Jannicke Bradal (26) fra Reinsvoll på vei hjem fra Dokka langs fylkesvei 33, da hun i nærheten av Hunndalen møtte en lastebil som det plutselig skjøt ut en stein fra. Hun trykket inn bremsen og lukket øynene for å beskytte seg mot glasspruten hun regnet med ville komme. Men steinen traff heldigvis frontruta på passasjersiden, før den skadet dashbordet og nakkestøtta på passasjersiden, traff barnesetet i baksetet, og forsvant ut sideruta.

Størrelsen på hullet tyder på at det var en stor stein som traff.
Størrelsen på hullet tyder på at det var en stor stein som traff.

Steinen var ikke å finne etter ulykken, men det 20 centimeter store hullet i frontruta antyder at det var anseelig størrelse på prosjektilet som traff. Til sammen forårsaket steinen skader for 34.000 kroner på bilen, men det ble dekket av forsikringa, og betyr lite i den store sammenhengen, mener Jannicke.

For Jannicke selv fikk ingen skader, og til alt hell var hun alene i bilen da ulykken skjedde. I barnesetet, der Jannickes to år gamle datter vanligvis har plass, satt det ingen.

Diskusjonstema på Facebook

Føreren av lastebilen fikk trolig ikke med seg noe av dramatikken, og Jannicke la ut en melding på Facebook for å komme i kontakt med vedkommende. Det har hun ikke klart, men meldingen hennes er blitt ivrig diskutert av lastebilsjåfører og anleggsbransjefolk både på Jannickes egen Facebookside, og en bransjegruppe meldingen etter hvert ble delt på.

Steinen for ut gjennom sideruta bak. Heldigvis satt det ingen i barnesetet innenfor.
Steinen for ut gjennom sideruta bak. Heldigvis satt det ingen i barnesetet innenfor.

Der hellet de fleste kommentarene etter hvert mot at steinen måtte ha sittet fast mellom tvillinghjulene på lastebilen, og bli skutt ut derfra i det bilene passerte hverandre. Flere skrev om eksempler på lignende hendelser med mer eller mindre alvorlige konsekvenser.

Skal vi dømme etter Facebook-diskusjonene er det forskjellig syn på hvor mye en lastebilsjåfør kan gjøre for å forhidre slik ulykker.

«Stein i dekka er høveleg farlig...Eg går alltid ut (og sjekker) før eg skal ut på veien etter en tur på grus/stein» skriver en.

En annen skriver «Vi kan ikke legge oss under bilen og sjekke dette flere ganger om dagen»,  og får kontant svar: «Jo, dere kan legge dere under bilen flere ganger om dagen for å sjekke, hver gang dere kjører ut faktisk.»

– Umulig å gardere seg helt

Administrerende direktør Geir A. Mo i Norges Lastebileier-forbund sier til Veier24 at han ikke tror ulykker som dette er noen stor problemstilling.

– Det er daglig rutine for lastebilsjåfører å sjekke dekkene på bilen før de begynner kjøringen, men å gardere seg helt mot slike ulykker er umulig. En stein kan jo feste seg i dekket, og løsne igjen i løpet av minutter mens man kjører, sier Mo.

Jannicke Bradal mener imidlertid at lastebilsjåfører bør ta en ekstra runde rundt bilen for å sjekke at alt er i orden før hver tur de skal ta.

– Tenk på hvor galt det kunne gått hvis dattera mi hadde sittet i barnesetet. Jeg tror det er verdt å bruke den ekstra tida hvis det kan føre til at en sånn ulykke unngås, sier hun.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.