NYHETER

Sjåførhelt reddet 32 turister fra tunnelbrann

Olav Hylland stuet 32 kinesiske turister inn i varebilen sin og kjørte ut av den brennende Gudvangatunnelen i Sogn og Fjordane. – Det var full panikk, fortalte han.

Bussen som begynte å brenne i Gudvangatunnelen, er fullstendig utbrent. Foto: Voss brannvern / NTB scanpix
Bussen som begynte å brenne i Gudvangatunnelen, er fullstendig utbrent. Foto: Voss brannvern / NTB scanpix Bilde: Voss brannvern
NTB
11. aug. 2015 - 19:08

Gudvangen/Oslo (NTB-Christofer Kjos Gabrielsen): Tre personer er alvorlig skadd etter at en svensk turistbuss begynte å brenne i Gudvangatunnelen i Sogn og Fjordane tirsdag ettermiddag.

– De har røykskader og har fått surstoffbehandling. Tilstanden er stabil for alle, sier Silje Rafaelsen, vakthavende lege ved indremedisinsk avdeling ved Voss sykehus, til Bergens Tidende

Bussbrannen startet 500 meter inn i tunnelen like etter klokken 13.30. To timer senere kunne brannvesenet melde at den var slukket.

– I alt var det 37 personer inne i tunnelen. Og det var 32 passasjerer om bord i bussen, sier operasjonsleder Einar Vereide i Sogn og Fjordane politidistrikt til NTB.

 

Dagens helt

Olav Hylland stuet de 32 busspassasjerene inni varebilen sin og kjørte ut av den brennende Gudvangatunnelen i Sogn og Fjordane, skriver TV 2.

– Alle passasjerer virret rundt i full panikk. Det var kraftig røykutvikling, sier han.

Hylland forteller at han kom kjørende i tunnelen, på vei mot Flåm, og så en buss som sto i full fyr.

– Da var det å stue alle inni bilen, 32 stykker. Jeg er god til å stue, sier han.

Samtidig som han forsøkte å få busspassasjerene ut av tunnelen prøvde han å stanse møtende trafikk.

I turistbussen var det over 30 passasjerer fra Kina, skriver Bergens Tidende.

– Den var fullstendig utbrent og det var enorme mengder med røyk, sier Asle Figenschau, utrykningsleder i Lærdal brannvesen, etter å ha vært inne i tunnelen.

Ifølge Expressen tilhørte bussen det svenske selskapet Ellös Buss i Göteborg.

 

Totalskadd

Einar Jordalen kjørte etter bussen inn i Gudvangatunnelen, og forteller at det røyk kraftig av bussen allerede før den kjørte inn i tunnelen.

– Da den hadde kommet 2-300 meter inn i tunnelen, ryker det så kraftig at jeg stopper, ringer brannvesenet og rygger ut. Det er to andre biler bak meg som gjør det samme, forteller han til Dagbladet.

Infrastrukturen i Gudvangatunnelen er ødelagt etter brannen i bussen tirsdag. Statens vegvesen vet ikke hvor lenge tunnelen blir stengt.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

– Vi må ta vurderingen når vi kommer inn i tunnelen og ser skadene, sier avdelingsdirektør Svenn Egil Finden i Statens vegvesen til NTB.

Ambulanse venter på 32 busspassasjerer som skal komme med båt fra Gudvangtunnelen hvor bussen de var i stod i brann.  Foto: Arne Veum / NTB scanpix
Ambulanse venter på 32 busspassasjerer som skal komme med båt fra Gudvangtunnelen hvor bussen de var i stod i brann. Det er ikke meldt om skadde, men flere biler står inne i tunnelen. Foto: Arne Veum / NTB scanpix Veum, Arne
 

Brann i 2013

Gudvangatunnelen, som ligger på E16, ble i august 2013 rammet av en storbrann da et vogntog tok fyr. 65 personer ble lagt inn på sykehus med varierende grad av røykskader.

Den polske vogntogsjåføren ble siktet for å ha kjørt et kjøretøy som ikke var i forsvarlig stand, men saken mot ham ble senere henlagt.

Tunnelen går mellom Gudvangen og Flåm og er med sine 11,4 kilometer landets nest lengste veitunnel.

Nye sikkerhetstiltak

Flere sikkerhetstiltak er innført siden den forrige brannen i Gudvangatunnelen for to år siden, opplyser Statens vegvesen.

– Vi kan ikke unngå at kjøretøyer tar fyr i en tunnel, men vi kan iverksette tiltak for å begrense skadeomfanget og for å bedre evakueringen, sier avdelingsdirektør Svenn Egil Finden i Statens vegvesen til Dagbladet.

Blant annet er det installert flere brannskap som skal bidra til raskere varsling. Det er dessuten satt inn flere brannslukkingsapparat og kameraer som kan bidra til bedre oversikt og for å oppdage en eventuell brann tidligere. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.