KRAFT

Siv vil utrede om oljefondet skal investere i infrastruktur

– Endelig, sier Zero.

Statens pensjonsfond utland kan komme til å åpne opp for investeringer i infrastruktur, derunder unotert infrastruktur for fornybar energi.
Statens pensjonsfond utland kan komme til å åpne opp for investeringer i infrastruktur, derunder unotert infrastruktur for fornybar energi. Bilde: Øyvind Lie
2. des. 2014 - 08:43

I dag investerer oljefondet i aksjer, rentepapirer og eiendom. I 2010 ble det åpnet for at fondet kunne investeres i eiendom innenfor en ramme på inntil 5 prosent.

Unotert

Det skal både utredes om den øvre grensen for eiendomsinvesteringer skal endres og om det skal åpnes for at fondet skal investere i unotert infrastruktur.

– Ved å utvikle investeringsstrategien for fondet videre slik at vi sprer investeringene best mulig, bidrar vi til fortsatt god og langsiktig forvaltning av fondet, sier finansminister Siv Jensen (Frp) i en pressemelding.

Norges Bank gjør nå store eiendomsinvesteringer i Europa og USA. Banken legger opp til å investere 1 prosent av fondet i eiendom hvert av de neste to årene.

Stortingsmelding til våren

Departementet vil innhente råd fra både Norges Bank og Strategirådet. Finansdepartementet vil komme tilbake med sammensetning og mandat til Strategirådet.

Temaet vil bli omtalt i Stortingsmeldingen om fondet våren 2015. Det tas sikte på at anbefalingene fra utredningen kan behandles i meldingen våren 2016.

Dersom det åpnes opp for investeringer i unotert infrastruktur på mer generelt grunnlag vil også investeringer i unotert infrastruktur for fornybar energi og framvoksende markeder bli tilgjengelige for Norges Bank.

– Disruptiv endring

Miljøorganisasjonen Zero ønsker regjeringens initiativ velkommen.

– Vi er svært glade for at regjeringen nå tar grep for å gi oljefondet en reell mulighet til å utnytte sin størrelse og investere i løsninger snarere enn problemet. Endelig legges den første stein for at SPU kan utnytte sin størrelse og posisjonere seg mot den veksten vi ser internasjonalt, sier leder Marius Holm i Zero.

Han mener det er avgjørende at utvalget forstår den "disruptive endringen som foregår i energisektoren i disse dager".

– Her ligger det store muligheter for gode investeringer for et fond som SPU, sier Holm.

Les også: Nå blir Norge eneste land i Norden uten havvindpark

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.