DRIFT OG VEDLIKEHOLD

Siste vårtegn: Brokke - Suleskardvegen åpnet mandag

Har jobbet med brøyting siden 12. mai.

To hjullastere med fres har siden 12. mai brøytet fra hver sin ende av veien mellom Brokke og Suleskard. I dag åpner den igjen etter vinterstengingen.
To hjullastere med fres har siden 12. mai brøytet fra hver sin ende av veien mellom Brokke og Suleskard. I dag åpner den igjen etter vinterstengingen. Foto: Lars Helge Rasch/Statens vegvesen
20. mai 2019 - 05:00

Klokka 12 i dag åpner Statens vegvesen fylkesvei 337/fylkesvei 987 fra Brokke i Aust-Agder til Suleskard i Vest-Agder, etter at veien ble stengt for vinteren første november i fjor.

Arbeidet med fresing og brøyting av veien har pågått siden 12. mai. Grunnen til at arbeidene ikke har startet tidligere, er at det fram til den datoen ikke skal arbeides med på veien av hensyn til villreinen. Brøytingen av de delene av veien som ligger utenfor verneområdet for villrein, startet imidlertid allerede i slutten av april, forteller prosjektleder Sigurd Wiberg i Statens vegvesen.

Mange legger turen om fylkesvei 337/987 så snart den er åpnet for trafikk. <i>Foto:  Lars Helge Rasch/Statens vegvesen</i>
Mange legger turen om fylkesvei 337/987 så snart den er åpnet for trafikk. Foto:  Lars Helge Rasch/Statens vegvesen

Med åpningen mandag er alle de vinterstengte fylkesveiene i Sirdalsområdet åpnet, og Wiberg karakteriserer veiåpningen som et skikkelig vårtegn.

– Dette skjer jo til samme tid hvert år på grunn av villreinrestriksjonene, og det er mange som står klare til å kjøre på veien så snart som mulig etter at den er åpnet, for turens skyld og for å se på snømengdene, forteller han.

Denne vinteren har det imidlertid vært svært lite snø i fjellet.

– Ja, det har vært langt under halvparten av hva som er normalt, sier Wiberg. – Så brøytingen har gått veldig greit, og mannskapene har ikke brukt lange tida i år.

Veien mellom Brokke og Suleskard krysser fylkesgrensen mellom Vest Agder og Aust Agder, og brøytingen foregår fra hver fylkesende med en hjullaster påmontert fres.

I teorien kunne veien ha blitt åpnet tidligere enn 20. mai, men da måtte i så fall viltoppsynsfolk fløyet inn i fjellet med helikopter for å forsikre seg om at villreintrekket var ferdig. Det koster mer enn det smaker, og veiåpningen er derfor satt til 20. mai, uansett hvordan snø- og føreforholdene har vært gjennom vinteren.

Den andre vinterstengte veien i området, fylkesveg 986/fylkesveg 500 mellom Sirdal i Vest-Agder og Lysebotn i Rogaland åpnet lørdag 11. mai klokka 15.00.

Snøskavlene er en av «turistattraksjonene» i tiden like etter veiåpningen, men denne vinteren har det vært mye mindre snø i fjellet enn normalt. <i>Foto:  Lars Helge Rasch/Statens vegvesen</i>
Snøskavlene er en av «turistattraksjonene» i tiden like etter veiåpningen, men denne vinteren har det vært mye mindre snø i fjellet enn normalt. Foto:  Lars Helge Rasch/Statens vegvesen
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.