Siste reis for Discovery

Siste reis for Discovery
SISTE REIS: Romferja Discovery ble skutt opp for siste gang fra Kennedy romfartssenter i Florida torsdag. Bilde: Reuters / Scanpix

Formålet med ferden er å levere utstyr til Den internasjonale romstasjonen (ISS). Discovery ble skutt opp fra Kennedy romfartssenter i den amerikanske delstaten Florida torsdag kveld norsk tid.

Seks astronauter er med på ferden, som etter planen skal vare i elleve dager.

Discovery vil deretter bli satt på bakken for godt, som den første av de tre romferjene USA opererer i dag. Den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA vil avslutte romferjeprogrammet senere i år.

Russerne overtar

De amerikanske romferjene pensjoneres samtidig som USA er tvunget til å kutte i offentlige budsjetter på grunn av økonomiske problemer.

Som en konsekvens vil russiske raketter bli de eneste framkomstmidlene for astronauter på vei til og fra ISS.

– Jeg tror vi alle er enige om at vi må begynne et nytt kapittel. Men som alltid når man begynner et nytt kapittel, så er følelsene blandede, sier Bob Braun fra NASA.

Han beskriver Discovery som et imponerende stykke ingeniørkunst.

– Men det er et gammelt fartøy. Det er 30 år gammelt, og ble trolig designet et tiår før det igjen.

Hubble

Første gang Discovery satte kursen mot himmelen, var 30. august 1984. Siden da har den sirklet rundt jorda 5.600 ganger og tilbakelagt til sammen 230 millioner kilometer.

Discovery var den første romferja med en kvinnelig kaptein i cockpiten, og et av dens mest minneverdige oppdrag var da Hubble-teleskopet ble fraktet opp i verdensrommet.

På sin siste ferd har romferja blant annet med seg den første menneskelignende roboten, eller androiden, som noen gang har satt sine bein på romstasjonen ISS.

Les også: R2 twitrer fra rommet

Les mer om: