ENERGI

Siste olje fra Veslefrikk – produksjonen avsluttes etter 32 år

Equinor avslutter produksjonen på oljefeltet Veslefrikk i februar neste år etter 32 år og 400 millioner fat oljeekvivalenter.

Planlagt levetid var 20 år, men Veslefrikk har stått i 32 år når den slepes til land neste år.
Planlagt levetid var 20 år, men Veslefrikk har stått i 32 år når den slepes til land neste år. Foto: Øyvind Hagen/Equinor
1. des. 2021 - 07:15

– Vi planlegger å stenge produksjonen allerede i februar neste år. Da er slutten kommet for Veslefrikk-feltet, sier Thor Erling Haug, prosjektleder for den planlagte nedstengingen, til Stavanger Aftenblad.

Feltet, som ligger 145 kilometer vest av Bergen, er det første av flere der Equinor de neste årene avslutter produksjonen. I løpet av de neste fem-seks årene planlegger Equinor nedstengning av Heimdal, Statfjord A og Oseberg øst.

Produksjonen på Veslefrikk startet opp 26. desember 1989. Planlagt levetid var 20 år. Når feltet blir stengt ned vil Veslefrikk ha produsert over 400 millioner fat oljeekvivalenter.

Oljen fra feltet transporteres til land gjennom rørledningen fra Oseberg til Sture-terminalen utenfor Bergen. Gassen sendes gjennom rørledningen Statpipe via Kårstø i Rogaland til Emden i Tyskland.

Equinor har satt av i overkant av tre milliarder kroner gjennom produksjonsperioden til å dekke kostnadene for nedstengningen. Neste sommer skal Veslefrikk B-plattformen slepes til land for gjenvinning.

Les også

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.