KLIMA

Siste glimt for lyspæren

RETRO: De tradisjonelle lyspærene erstattes av sparepærer. Glødetrådpærer som denne fases nå ut i EU-land.
RETRO: De tradisjonelle lyspærene erstattes av sparepærer. Glødetrådpærer som denne fases nå ut i EU-land. Bilde: colourbox.com
30. juli 2009 - 16:30

Svenskene hamstrer lyspærer som aldri før. Om én måned forsvinner lyspærene med den gode, gamle glødetråden fra butikkhyllene fordi EU har besluttet at lyspærer og glødelamper skal erstattes av mer energieffektive lyskilder.

Se vår test:

Totalforbud i 2012

Utfasingen av lyspærene skal skje trinnvis, og i første omgang blir det fra 1. september forbudt å importere matte lyspærer og klare 100 watts-pærer. Fra 2012 blir det helt forbudt med glødetråd i lyspærene.

Les også: Vil slokke glødelampene

I det siste har det for alvor gått opp for «söta bror» at nå er det hamstring som gjelder. Siden juni har etterspørselen økt påtakelig, sier Suzanne Bohman som jobber i en lampebutikk i Stockholm.

– De fleste kjøper 10-pakninger, men det er også dem som bestiller 200, sier hun.

Mangler gjenvinning

Kundene er litt engstelige for at nymotens lyspærer ikke skal ha samme varme glød som de gamle glødepæren. Lavenergilyspærer er ofte noe blågrønne i tonen.

I Sverige regner man med at byttingen til nye lyspærer vil gi en innsparing på ti prosent av energiforbruket i husholdningene.

Et problem er imidlertid at det ikke finnes gjenvinningssystemer for en del typer nye lyspærer som inneholder kvikksølv. (©NTB)

Les også: Sparepærer kan være kvikksølvbomber

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.