INDUSTRI

Sirkus Stordalen

Trond Gram
10. jan. 2008 - 18:04

Vika kino ble omgjort til sirkus.

Et hundretall aksjonærer i Norske Skog inntok den største salen for å stemme ned Norske Skog-opprørerne i Unionen. Opprørerne ville riste litt i selskapets styrende organer og selv sikre seg en god styrestol.

Men utfallet var gitt på forhånd da de rundt 300 aksjonærene satte seg i stolene for å se Stordalen og Spetalen angripe den store stygge ulven, skogeierne, godt hjulpet av investor Ove Gusevik.

De ville kvitte seg med tre medlemmer av valgkomiteen og bedriftsforsamlingen og erstatte dem med sine egne kandidater, Stordalen i valgkomiteen og Jan Grini og Uta Stoltenberg i bedriftsforsamlingen. Det gikk «åt skogen».

Økset ned forslaget

For valgkomiteen hadde alt sagt sitt. Med støtte fra tunge aksjonærer økset de ned forslaget og sa at det må en høy terskel til for å gjøre for endringer i selskapets styrende organer utenom den ordinære generalforsamlingen.

– Det er jeg enig i, og dette kaller jeg høy terskel, sa en gestikulerende Stordalen og viste til 15 milliarder kroner i gjeld og en aksjekurs som er redusert med rundt 60 prosent det siste året.

– Jeg vet ... at ting går sakte i skogen ... Det tar en generasjon og vokse et tre ... 30 år ... Evju ... det er lang, lang tid ... Til DN i går ... sa du at du har 20 til 40 år ... Men Norske Skogs kreditorer ... de har ikke så god tid, sa Stordalen så sakte han bare kunne til valgkomiteens leder Helge Evju, og viste til at ti av de 15 milliardene forfaller om rundt ett år.

– Helge Evju ... Norske Skog trenger hjelp ... Og vi kan hjelpe, la turboinvestoren til, for en gangs skyld ikke i høyoktanfart.

Noen bør se i gulvet

Da trioen i Unionen presenterte sin plan før jul i fjor, ble Øystein Stray Spetalen presentert som at han kan regne.

På generalforsamlingen la regnemesteren frem flere regnestykker og angrep blant annet tidligere ledelse for kjøp og salg de har gjort og som har vist seg ikke å være så vellykkete.

Stray Spetalen viste til at selskapet solgte skog for 150 millioner kroner som i dag er verdt mellom 400 og 600 millioner kroner. At de solgte kraft for 1,3 milliarder som i dag er verdt rundt en milliard mer. Samtidig kjøpte de papirfabrikkene Parenco & Walsum og Pan Asia Paper for over 15 milliarder kroner. I dag er verdien halvert.

– Nåværende administrerende direktør og styreleder var ikke med på dette. Dem har vi tillit til, men det er et par andre i styret som bør se ned i gulvet nå, sa Spetalen, som vil at både størrelsen og innflytelsen til administrasjonen skal reduseres.

– Trapper vaskes best fra toppen, sa investoren.

«Slakterne fra Aker Brygge»

Men iherdige forsøk til tross; Stordalen, Spetalen og Gusevik klarte ikke å skjære gjennom den fortettete stemningen. 18 millioner aksjer slår ikke 90 millioner aksjer og «slakterne fra Aker Brygge» måtte slukøret gå ut til det ventende pressekorpset.

Aksjonær og ansatterepresentant Harald Bjerge var nok representativ for mange av aksjonærenes mening når han gikk på talerstolen.

– Jeg blir skuffet over Norske Skogs største enkeltaksjonær som flåser så mye og viser mangel på seriøsitet. Ydmykhet er et stikkord slakterne fra Aker Brygge bør merke seg og vi må holde dem ute av alle styrende organer i Norske Skog, sa han.

24. april er det omkamp. Da avholder Norske Skog sin ordinære generalforsamling og Unionen har lovet å møte opp.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.