PUKK OG GRUS

SINTEF tilbyr nå Los Angeles- og micro-Deval-testing

Dermed blir de totalleverandør av laboratorietjenester og vurderinger ved utbyggingsprosjekter.

Fra laboratoriet som tester tilslagsmaterialer på berg- og geolaben.
Fra laboratoriet som tester tilslagsmaterialer på berg- og geolaben. Foto: Sintef
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
11. sep. 2020 - 11:34

Det forteller forskningsinstituttet på sine nettsider.

SINTEF tilbyr allerede et bredt spekter av laboratorietester, feltundersøkelser og rådgivning, og har nå anskaffet utstyr for å bestemme styrke- og slitasjeegenskaper til bergråstoffer og overskuddsmasser. 

Patriot-system ved inngangen til Recknitztal-Kaserne i Bad Sülze, Tyskland.
Les også

Slik fungerte Israels luftvern da Iran angrep

Tester motstandsevne mot slitasje og knusing 

Los Angeles-testen (NS-EN 1097-2)  simulerer påkjenningen som et tilslagsmateriale utsettes for i en vei. Metoden tallfester tilslagets motstandsevne mot nedknusning ved at det tromles tørt med stålkuler. Mengde nedknust materiale gir et uttrykk for bestandigheten. 

Micro Deval-testen (NS-EN 1097-2) simulerer den slitasjen et grovt tilslag utsettes for i et mekanisk stabilisert bære- og forsterkningslag. Metoden tallfester tilslagets motstandsevne mot abrasiv slitasje (slitasje ved friksjon) ved at det tromles fuktig med stålkuler. 

NCL bygger to 150 meter lange metanoldrevne containerskip på 1400 TEU. Feederskipet blir 99 meter langt og kan ta 300 TEU. Skipene vil besøke 40-50 havner mellom Finnmark og Rogaland og kan bidra til å flytte 35.000-50.000 lastebillass over til vannveien.
Les også

Tre containerskip: Skal fjerne opp mot 50.000 lastebillass

Testing gir bedre utnyttelse av massene 

I mange byggeprosjekter stilles det krav til bruk av kortreiste materialer og gjenbruk. For eksempel kan tunnelmasser og andre overskuddsmasser brukes til andre vei-, jernbane- og betongformål, ikke bare til fyllmasse. Da er kunnskap om styrkeegenskaperkarakterisert ved blant annet Los Angeles- og micro- Deval -verdi  og mineralogi, med for eksempel petrografisk beskrivelse, XRD og DTA være avgjørende. Slike analyser kan bidra til å fortelle hva massene kan benyttes til.  

SINTEF blir med dette en totalleverandør av laboratorietjenester og vurderinger ved utbyggingsprosjekter. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.