SAMFUNN

Sintef overtar næringsutviklingen

Espen Leirset
5. apr. 2006 - 11:15

Kommunene Fjell, Sund og Øygarden er i ferd med å revolusjonere måten de driver næringsutvikling på.

– Vi har hatt kommunalt ansatt næringskonsulent tidligere, men ville i stedet ha noen utenfra til å se på regionen. Det har ført til en helt annen hverdag i næringsarbeidet. Vi har mer kontakt med universiteter og forskningsmiljøer, og vi møter større interesse fra næringsliv og offentlige myndigheter, sier ordfører Albrigt Sangolt i Sund kommune til Teknisk Ukeblad.Forskere tett på

Mens arbeidet tidligere stoppet ved kommunegrensen, jobber nå de tre kommunene sammen gjennom utviklingsselskapet Gode Sirklar. Selskapet driftes av Sintef og skal jobbe med næringsutvikling, utdanning og kultur.

Dette er første gang Sintef involverer seg så tungt i næ ringsutviklingen av en region. Sigmund Kvernes pendler mellom Sintef i Trondheim og jobben som daglig leder for Gode Sirklar.

– Forskere skal ikke sitte i et elfenbenstårn. Vi skal være tett på. Vi skal bidra med mer kompetent kapital, samtidig som vi må være ydmyke og ikke komme her som bedrevitere, sier Sigmund Kvernes.

Selskapet forvalter 10 millioner kroner som kommunene har bidratt med.Vil sikre rekruttering

Noe av det viktigste for næringslivet i regionen er å sikre tilgang til kvalifisert arbeidskraft. Gode Sirklar har derfor bidratt til å skape mer samarbeid mellom skoler i kommunene og næringslivet.

Teknisk Ukeblad var med da Sund ungdomsskule besøkte lostjenesten i kommunen.

– For oss er det viktig å gi elevene et innblikk i hvilke muligheter arbeidsmarkedet gir personer med maritim utdanning, sier los Kjell Evensen til Teknisk Ukeblad etter at han har fortalt åttendeklassingene om hvordan det er å jobbe på losstasjonen.

Et annet prosjekt Gode Sirklar arbeider med er å samordne miljøet som jobber med undervannsteknologi i regionen. Både FMC Kongsberg Subsea og Aker Kværner Subsea er tungt inne i kommunene.

Nå har regionen søkt Innovasjon Norge om å bli Center of Expertise. Dersom søknaden får gjennomslag, vil dette gi næringsarbeidet i regionen ytterligere tyngde.

Les om undervannsteknologisatsingen og få oversikten over de mest spennende innovasjonsmiljøene i Norge på side 20.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.