BYGG

Sintef-forsker vil forby livsfarlig praksis i byggebransjen

 

Sintef-forsker Hans Stemland vil fjerne regelen om at man kan utføre arbeid på en byggeplass hvis det er to frie etasjer opp til dit monteringen av nye elementer foregår. Her fra Biohuset i Hamar, hvor 18 hulldekkelementer raste sammen i 2007.
Sintef-forsker Hans Stemland vil fjerne regelen om at man kan utføre arbeid på en byggeplass hvis det er to frie etasjer opp til dit monteringen av nye elementer foregår. Her fra Biohuset i Hamar, hvor 18 hulldekkelementer raste sammen i 2007. Bilde: NCC
8. apr. 2014 - 14:50

I Trondheim døde en polsk bygningsarbeider i 2012 da betongelementer raste sammen under montering.

Samme år mistet en mann som arbeidet i kjelleren på et nybygg i Nydalen i Oslo livet da betongelementer i fem etasjer raste ned.

Vil endre reglene

Seniorforsker Hans Stemland i Sintef krever nå handling og et umiddelbart forbud mot å oppholde seg i etasjene under, slik regelverket åpner for i dag, skriver Adresseavisen.

– Vi bør gjøre det vi kan for å hindre at slike ras i nybygg skjer, men det haster enda mer å hindre at det går ut over liv og helse når det inntreffer. Derfor må dette forbudet komme umiddelbart, sier Stemland.

Han har de ti siste årene gransket fem ulykker med betongelementer, to av dem med tap av menneskeliv.

Les også: «Forskalingen ga fra seg et langt, pinefullt skrik»

To frie etasjer

I dag sier veiledningen i elementbransjen at man kan utføre arbeid på byggeplassen hvis det er to frie etasjer opp til dit monteringen av nye elementer foregår. Ifølge Stemland er det en meningsløs regel.

Når et betongelement faller, vil belastningen på gulvet i neste etasje bli ti ganger større enn vekten av den fallende betongen.

– Det er mer enn gulvet er beregnet for. Derfor vil raset bli bare større og større for hver etasje som kollapser, og stopper ikke før det er i kjelleren, sier Stemland.

Les også:

Vil erstatte skruer og spiker med supertape

Nå brukes «gråstein» som betongarmering

Ny teknologi gir 25 prosent lettere gipsplater  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.