ARBEIDSLIV

Sintef-forsker ble energigründer

28. aug. 2001 - 13:30

Prisen «Energigründer 2001» er tildelt forsker Helge Rosvold ved Sintef . Han har siden begynnelsen av 80-tallet arbeidet målrettet med forskning og utvikling av forbrenningsteknologi.

– Som forsker ved Sintef har Rosvold i samarbeid med norsk næringsliv utviklet småskala forbrenningsteknologi for miljøvennlig og effektiv energigjenvinning av avfall. Det ferdige konseptet gir høy energiutnyttelse, god økonomi og utslipp langt under kravene i EUs nye forbrenningsdirektiv, understreket administrerende direktør Arne Hyttnes i Statens nærings- og distriktsutviklingsfond (SND) da han overrakte prisen.

Utdelingen fant sted under konferansen «Næringsutvikling med ny energiteknologi».

For å utvikle teknologien mot et kommersielt produkt, etablerte Rosvold i 1995 bedriften Aitos AS, som videre førte til etableringen av Energos AS i 1997.

Energos har for tiden tre anlegg i drift i Norge, mens anlegg er under prosjektering/bygging i Sarpsborg, Stavanger og Minden i Tyskland.

Det er i tillegg inngått strategiske avtaler med flere utenlandske aktører, og det forventes byggestart for flere anlegg i Tyskland, Sverige, Finland og England neste år. Energos har i dag ca. 80 ansatte.

Helge Rosvolds ble dessuten i 2000 engasjert som daglig leder i Dtech AS – en bedrift som skal utvikle og kommersialisere teknologi for tørking av frukt og grønnsaker.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.