NYHETER_BYGG

Sintef Byggforsk vil endre praksis

KAN FÅ MER: RIF-direktøren Siri Legernes ser gjerne flere konfliktfylte oppdrag til sine medlemsbedrifter.
KAN FÅ MER: RIF-direktøren Siri Legernes ser gjerne flere konfliktfylte oppdrag til sine medlemsbedrifter.Bilde: Joachim Seehusen

Bakgrunn

Til tross for nøytralitetet og uavhengighet som er viktig for Sintef Byggforsk, har det hendt at både Byggforsk og Sintef er brukt i en og samme konflikt, og at de kommer frem til forskjellige konklusjoner. Det skjedde ved Rekkevik Sykehjem i Larvik der det lokale gulvleggerfirmaet Idé Botrivsel kom i konflikt med NCC. De to partene hyret inn henholdsvis Sintef og Byggforsk, som i første omgang kom frem til forskjellige årsakssammenhenger, se artikkel i TU1606.

Også da pasienthotellet ved Universitetssykehuset i Stavagner raste sammen i fjor, ble begge de to forskningsinstitusjonene kalt inn. Tingretten oppnevnte Byggforsk som sakkyndig, mens hovedentreprenøren Kruse Smith engasjerte Sintef sammen med Norconsult for å finne årsakene til at bygget raste.

Ledelsen i Sintef Byggforsk diskuterer nå om forskningsstiftelsen skal avvise oppdrag der to parter står steilt mot hverandre. Det kan bety flere oppdrag for rådgivende ingeniører. Siri Legernes, administrerende direktør i RIF, mener Sintef Byggforsk i dag har en dobbeltrolle. De fremstår som uavhengige og som et forskningsinstitutt med den ypperste spisskompetanse samtidig som de konkurrerer om oppdrag med rådgivende ingeniørfirmaer.

– De blir i mange tilfeller forfordelt fordi mange kunder tror de er helt uavhengige. Forskningsinstituttene konkurrerer på ulike vilkår. De har offentlige midler i ryggen som RIF-firmaene ikke har, sier Legernes.Avviser ulike vilkår

– Dette blir feil, Sintef er helt uavhengig, det er grunnlaget for vår eksistens, sier Bjørn Svensvik, administrerende direktør i Sintef Byggforsk. Han skriver i en e-post at Sintef normalt ikke konkurrerer med de rådgivende ingeniørene, men samarbeider med disse og stiller sin spesialekspertise til rådighet.

Svensvik avviser også at de konkurrerer på ulike vilkår. Han viser til at grunnbevilgningen på tre prosent av omsetningen ligger der for å kompensere for utfordringen det er å ha en medarbeiderstab og en laborataoriestruktur som til enhver tid skal ligge i forkant av teknisk og faglig utvikling.

– Vi har diskusjoner gående om vårt forhold til konfliktfylte saker der to parter står mot hverandre. Det er en vanskelig utfordring, erkjenner Bjørn Svensvik, administrerende direktør i Sintef Byggforsk. – Vi skal ikke gå inn som advokat for en av partene, men fatte våre uttalelser på et profesjonelt, faglig og teknisk korrekt grunnlag, understreker han.Skal tale med én tunge

Svensvik peker på at det i alle fag finnes fagfolk med forskjellig syn og forskjellige vurderinger. Sintef skal likevel komme frem til én konklusjon og tale med én tunge utad. Det betyr at forskningsinstituttet i fremtiden kan komme til å avvise denne type oppdrag.

– Det kan være at vi må henvise slike forespørsler til et rådgivende ingeniørfirma, og at vi kun tar slike roller der vi blir oppnevnt av en rettsinstans, sier Svensvik. Han sier forskningsinstituttet har lagt opp til en svært grundig gjennomgang av problemstillingene knyttet til blant annet habilitet, men han kan ikke love noen endelig beslutning før i september.

Legernes ser ingen problemer ut over at slike utredningsoppdrag der to parter er i konflikt kan være ubehagelige. – Det er håndterbart, den faglige kompetansen ligger jo i bunn. Dessuten har RIF en norm for god forretningsskikk som beskriver ønsket adferd i denne typen saker, sier RIF-direktøren.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.