SAMFUNN

Sintef 50 år - det moderne Norges mor

12. okt. 2000 - 14:16

Sokkelutbyggingen

Sintefs største bidrag i norsk olje og offshoreindustri er uten tvil tofase-laboratoriet. Gjennom arbeidet på tofaselaboratoriet fikk Sintef utviklet programsystemet Olga, som brukes for å beregne flerfasestrømninger og belastninger i rørledninger. De oppgavene som ble utført her, har oljeselskapet Conoco beregnet til innsparinger på over 7,5 milliarder kroner. Uten tofase-laboratoriet ville det ikke ha vært mulig å gjennomføre de undervannsutbyggingene som i dag drives og planlegges utbygd på norsk sokkel. Mange av dagens lønnsomme utbyggingsløsninger ville ikke ha vært realiserbare. Indirekte er derfor denne delen av Sintef av avgjørende betydning for vår velstand.

Marine operasjoner

Sintef Marintek er organisert i fire hovedavdelinger; skip, offshore, ingeniørtjenester og maskineri-/teknisk drift.

(Skipsavdelingen, som særlig forsker på ytelser, kavitasjon, støy, sjøegenskaper og manøvrering, disponerer modelltanken fra 1939. Noe av det første tanken ble brukt til, var å teste sjødyktigheten til Gokstadskipet. Av nyere dato er blant annet programmet Skipro 2001, som vil gi programvare for propellytelse. Avdelingen har også stått sentralt i utviklingen av supplybåter, ferger, marinefartøy og hurtigbåter.

(Offshore arbeider særlig med undervannsteknikk, posisjonering og ankring, stigerørdynamikk og hydrodynamisk modellering. Seks ulike analyse- og simuleringspakker er utviklet.

(Maskineri og drift har stor betydning for handelsflåten, marine- og offshorevirksomheten samt for underleverandørene – også når det gjelder mannskapsøving.

(Konstruksjonsavdelingen støtter offshoreengineeringmiljøene og rederiene i analyse og utvikling.

Ultralyd

(Sintef Materialteknologi gjennomfører forsknings- og utviklingsprosjekt, ingeniørarbeid og analyser innen generell materialteknologi og på feltene kjemi, fysikk og mekanikk. Kompetansen omfatter lettmetall, polymerer og applikasjoner for olje- og gassindustri. Innen lettmetall behersker avdelingen elektrolyse, forming-/støping og overflateteknikk. Prosjektene drives i nær kontakt med NTNU og kommer studentene til gode. Enheten ledes av forskningsdirektør Unni Steinsmo.

(Helse og teknologi er også en del av Sintef mangslungne virksomhetsområde. Dette er organisert via Sintef Unimed. Virksomhet fra begynnelsen av sekstiårene har resultert i et av verdens fremste miljøer inne ultralydutstyr til bruk innen medisin. Bedriften GE Vingmed Ultrasound er basert på ideer som en gang ble skapt ved Sintef og Regionsykehuset i Trondheim. I dag er Horten-bedriften senteret for all utvikling av medisinske ultralydapparater i det store amerikanske konsernet. Uten Sintefs medvirkning ville ikke dette miljøet ha eksistert.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.