BYGG

Sink og Kebony går dårlig sammen

RUST: John Anders Einarsen hos Skanska viser hvordan regnvann og Kebony danner en for sur løsning for sink.
RUST: John Anders Einarsen hos Skanska viser hvordan regnvann og Kebony danner en for sur løsning for sink.Bilde: Joachim Seehusen
Joachim Seehusen
24. aug. 2009 - 10:26

Kebony

  • Utgangspunktet er hemicellulose, som finnes i forskjellige plantematerialer. Kebony bruker bagasse, et avfallsstoff fra rørsukkerproduksjon, som råstoff.
  • Hemicellulose i bagassen blir hydrolisert til furfural, som igjen blir behandlet med hydrogen til furfurylalkohol. Furfurylalkohol kjøpes som en handelsvare.
  • Trevirket blir ført inn i en tank som blir fylt med furfurylalkohol blandet ut i vann og noe syre. I denne tanken blir trevirket utsatt for trykk på 10 bar. Deretter blir trevirket ført inn i en ny tank der treet blir varmet opp. Varmen starter en prosess som fører til at furfurylakoholen blir polymerisert til en furanpolymer inne i celleveggene i treet.

På Nardo skole i Trondheim er det benyttet Kebony, den nye miljøvennlige impregneringen basert på avfall fra rørsukkerproduksjon.

Rustet

Overraskelsen hos Skanska var stor da de oppdaget at avrenning etter regn var så saftig at beslagene begynte å ruste.

– Vi måtte prime alle beslagene og deretter lakkere dem, forteller anleggsleder John Anders Einarsen til Teknisk Ukeblad.

Hos Kebony er man klar over problemstillingen, og en advarsel om dette er nå tatt inn i produktdokumentasjonen.

Polymerisering

I produksjonsprosessen tilsettes noe sitronsyre som katalysator for en polymeriseringsprosess. Det er rester av denne syren som kan skape vanskelighetene.

– Avrenningsvann kan få Ph-verdier mellom 4.5 og 5, mens sink ikke skal utsettes for lavere Ph-verdier enn 6, sier forskningssjef Stig Lande i Kebony.

– Vi prøver å ligge i forkant, men det er vanskelig å kjenne alle kombinasjonene av beslag i markedet. Vi har kjørt korrosjonstester og mener det er mindre fare for korrosjon med Kebony enn for kopperbaserte impregneringer, sier Lande.

For Nardo skole i Trondheim er det oppnådd enighet gjennom at Kebony har tatt deler av utbedringskostnadene.

Kopper og aluminium

På Treteknisk Institutt trekker forskningsleder Fred Evans paralleller til da tradisjonell kopperbasert impregnering var nytt og ukjent.

– Vi oppdaget fort at det ikke gikk sammen med kopper, men det tok noe tid før det ble allment kjent, sier han.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.