INDUSTRI

Singapore krever at Indonesia stanser røykplage

Regnskogbrenning sprer røyk over store områder i det sørlige Asia. I Singapore er luftforurensningen rekordhøy.

En turist gisper etter luft i Singapore, der smog – forurenset tåke – fra brenning av regnskog i nabolandet Indonesia har ført til forurensning på helsefarlig nivå.
En turist gisper etter luft i Singapore, der smog – forurenset tåke – fra brenning av regnskog i nabolandet Indonesia har ført til forurensning på helsefarlig nivå. Bilde: Reuters/NTB scanpix
20. juni 2013 - 11:06

Sur lukt av brennende trær og gress trengte torsdag inn i husene i øystaten, der innbyggerne fikk beskjed om å holde seg innendørs og i alle fall unngå tungt utendørs arbeid.

Mange av dem som dro på jobb, bar ansiktsmasker for å beskytte seg mot smog, som er forurenset tåke.

– Dette er den verste smogen Singapore noen gang har vært utsatt for. Indonesia må umiddelbart gjennomføre effektive tiltak og ta ondet ved roten, krever Singapores minister for miljø og vannressurser, Vivian Balakrishnan.

Sinte

– Folk i Singapore har mistet tålmodigheten og er forståelig nok sinte, ulykkelige og bekymrede. Ingen land eller forretningsselskaper har rett til å forurense luften på bekostning av singaporernes helse og velvære, fremholder Balakrishnan.

Smogen truer også turistnæringen i Singapore og andre rammede land.

– Vi kommer til å reise fra Singapore to dager tidligere enn planlagt fordi vi har problemer med å puste, sier Zac Kot fra USA, som er på ferie i landet sammen med sin kone og to små døtre.

Torsdag steg forurensningsnivået i Singapore til rekordhøye 371 på den såkalte PSI-indeksen. Dette nivået betegnes offisielt som farlig, mens nivåer mellom 201 og 300 karakteriseres som svært usunne.

Krisemøte

Den singaporske regjeringen har sendt representanter til et krisemøte om røykplagen i Indonesias hovedstad Jakarta. Smogen kommer fra den indonesiske øya Sumatra og skyldes ulovlig nedbrenning av regnskog for å rydde plass for plantasjer der det skal utvinnes palmeolje.

Indonesias velferdsminister Agung Laksono mener reaksjonene fra Singapore er overdrevne.

– Singaporerne bør slutte å oppføre seg så barnslig og lage så mye bråk på grunn av et problem som ikke er skapt av Indonesia, men av naturen, sa Laksono torsdag.

Søppelbrenning

I Malaysia, som grenser mot Indonesia og Singapore, har skogbranner også ført til forurensning på helsefarlig nivå. Landets regjering har innført forbud mot nedbrenning av skog og brenning av søppel i de tre delstatene som er hardest rammet.

Folk som bryter forbudet, kan bli straffet med fengsel i opp til fem år. De risikerer også bøter på opp til 500.000 ringgit eller vel 900.000 kroner, heter det i en kunngjøring fra miljøverndepartementet i Kuala Lumpur.

Les også: Kina tar grep for å få kontroll på luftforurensning

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.