IKT

Simulator for hydraulikk

ENKELT: Simulatorprogrammet ITI Sim går på en PC. Det hele er basert på Windows med et grafisk grensesnitt hvor komponentene hentes i biblioteker. Geir Syvertsen og Rune Lien har Skandinavia som marked.
ENKELT: Simulatorprogrammet ITI Sim går på en PC. Det hele er basert på Windows med et grafisk grensesnitt hvor komponentene hentes i biblioteker. Geir Syvertsen og Rune Lien har Skandinavia som marked.
13. des. 2004 - 07:00


Kongsberg: På Teknologitunet i Dyrmyrgaten i den gamle gruvebyen finnes en rekke små bedrifter som drar nytte av hverandre. Siste skudd på stammen er Agito.

Bedriften driver med salg, service og tjenester på PC-baserte simulatorer for hydrauliske systemer.

– Ved å bruke en simulator er det mulig å analysere hele det hydrauliske systemet før det settes sammen, forteller daglig leder Rune Lie. Han og kollega Geir Syvertsen driver det lille firmaet som har hele Skandinavia som marked. Programvaren ITI Sim er tysk. Totalt er det solgt rundt 500 lisenser i Tyskland, mens det er solgt syv lisenser i Norge.

– Vi merker en økende interesse, men det er fortsatt stor skepsis blant norske hydraulikkleverandører, sier Lie. Han tror det kan komme av at norsk mekanisk industri ofte er lite forskningsbasert og at de hydrauliske systemene ofte blir konfigurert og satt sammen basert på erfaringer.

– Altfor mange må rette feil etter at utstyret er produsert og ferdig montert. Denne prøve- og feilemetoden kan unngås dersom bedriftene i større grad baserer seg på å bruke en simulator, sier han.

Bedrifter som Maritime Hydraulics, Rolls Royce og Hydralift har imidlertid tatt ITI Sim i bruk. Årsaken er at systemet ikke kun omhandler de hydrauliske komponentene, men det er også mulig å legge inn data for mekanisk utrustning, temperatur, bølgebevegelser, jordsmonn osv.

– Komponentdatabasen inneholder også fullt oppsett for elektrisk utrustning slik at det er mulig å legge inn responstider for motorer og pumper. Med andre ord kan vi simulere komplette installasjoner, forteller Lien.

Komponentregisteret bygges opp i en database. Databasen kan initieres fra de forskjellige fabrikantenes datablader og er enkel å legge inn.

– Vi selger ikke komponentregistre, men hvordan man skal bygge det er en del av opplæringen som inngår i leveransen av programvaren, forteller Geir Syvertsen.

Selv om programpakken er dyr, fra 100.000 kroner og oppover, stiger interessen fordi kundene får raskere oppstart , de kan optimalisere hydraulikksystemet og mulig redusere antallet komponenter, understreker Lien.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.