NETTARKIV

Simulas fedre hedres

Finn Jakobsen
7. feb. 2002 - 17:18

De tidligere informatikkprofessorene ved Universitetet i Oslo får prisen for sitt banebrytende arbeid innen objektorientert programmering, herunder programmeringsspråket Simula. Prisen består av en gullmedalje, diplom og 25 000 dollar. Selve tildelingen vil skje ved en seremoni ved Universitetet i Toronto den 27. april i år.

Arbeidet som Dahl og Nygaard får prisen for, ligger langt tilbake i tid. Vi må helt tilbake til 60-tallet. Siden den gang har objektorientert programmering utviklet seg til å bli den dominerende programmeringsmetode i dataverdenen.

- Det er faktisk grunnlaget for all moderne programmering, sier Nygaard. C++ og Java er kjente eksempler på kjente objektorienterte programmeringsspråk.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Under en markering i Oslo, hvor Dahl var forhindret fra å møte på grunn av sykdom, sa Nygaard at han naturlig nok er glad og beæret over prisen.

COOL

- De som kjenner meg vil likevel ikke forundres over at jeg er mer opptatt av hvordan jeg best kan utnytte denne pristildelingen. Akkurat nå kan jeg ikke tenke på noe bedre formål enn å skaffe blest om, og gjerne støtte til, mitt seneste prosjekt med det velklingende navn COOL; Comprehensive Object Orientated Learning, sier den spreke 75-åringen.

Dette prosjektet skal bidra til ytterligere å styrke stillingen til objektorientert programmering ved universiteter verden over.

I tillegg til Turing-prisen får Dahl og Nygaard også IEEEs John von Neumann medalje for sin innsats. Dette er en utmerkelse som ble innstiftet i 1990 og deles ut hvert år for fremragende innsats innen datarelatert vitenskap og teknologi.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.