IT

– Simonsen bør få forlenget konsesjon

Anders Brenna
16. juni 2009 - 08:43
Vis mer

Datatilsynet skal nå avgjøre om advokatfirmaet Simonsen skal få forlenget sin konsesjon til å loggføre personsensitiv IP-informasjon i forbindelse med sin jakt på pirater som driver med ulovlig fildeling.

Teknisk Ukeblad: Piratjakten

I sin søknad om forlengelse trekker Simonsen frem støtte fra Kultur- og kirkedepartementet som et av sine viktigste argumenter for å få forlenget konsesjonen.

Advokatfirmaet viser blant annet til at departementet i 2007 kom med en anmodning om å gi Simonsen midlertidig konsesjon ut 2009.

– Bør få konsesjon

På spørsmål fra Teknisk Ukeblad bekrefter departementet at de fortsatt står bak anmodningen:

– Kultur- og kirkedepartementet står fortsatt bak anmodningen fra november 2007 om at advokatfirmaet Simonsen bør få forlenget konsesjon, sier statssekretær Wegard Harsvik (Ap) til Teknisk Ukeblad.

Anmodningen begrunnes med en kommende revisjon av åndsverkloven, som var planlagt gjennomført i 2009. Dette arbeidet er forsinket, og åndsverkloven vil ikke få sin revisjon før i 2010.

Simonsen har derfor søkt om å få forlenget sin midlertidige konsesjon frem til 31/12-2010.

Problematisk konsesjon

Søknaden har vært problematisk for Datatilsynet, ettersom en slik loggføring er problematisk med hensyn til personvernet.

Kommentar: Gi meg din IP-adresse

Allerede da den første konsesjonen ble tildelt i 2006, ba de politikerne om å komme på banen med politiske signaler eller retningslinjer.

Teknisk Ukeblad: Ønsker lovregulering av piratjegerne

Informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet bekrefter at de har vært i møte med Kulturdepartementet mandag denne uken for å diskutere retningslinjer rundt konsesjonen.

– Det kom egentlig ikke noe nytt fra departementet, sier Skåra til Teknisk Ukeblad.

Han forteller også at det var Datatilsynet som tok initiativet til møtet, og at de helst ville ha samtalen med departementet før sitt møte med Simonsen.

Hemmelig kjennelse

Advokatfirmaet har med Post- og teletilsynets velsignelse krevd utlevering av kundeinformasjon fra bredbåndsleverandøren Lyse Tele for en av IP-adressene som de har loggført i sitt register - uten å gå via politiet.

Teknisk Ukeblad: – Dommen burde vært offentliggjort

Stavanger tingrett kom med kjennelse i denne saken 5. mai, men på tross av at slike bevis rutinemessig tar en time å sikre, ifølge Telenor, er kjennelsen fortsatt hemmeligholdt.

Det vil den forbli en stund til.

Teknisk Ukeblad: Slik forklares hemmelig pirat-dom

Teknisk Ukeblad kunne mandag denne uken rapportere at både saken og kravet om innsyn sendes videre til Gulating lagmannsrett, og det blir derfor ikke mulig å undersøke hva som skjer i saken før den er avgjort i rettsapparatet.

Dermed må også Datatilsynet ta stilling til om de skal forlenge konsesjonen uten å vite hva som skjer i saken der Simonsen har krevd utlevering av kundeinformasjon med basis i loggførte IP-adresser.

Kommentar: Hurra for skandalen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.