IT

– Simonsen bør få forlenget konsesjon

Simonsen har søkt Datatilsynet om forlengelse av konsesjon frem til 31/12-2010
Simonsen har søkt Datatilsynet om forlengelse av konsesjon frem til 31/12-2010
Anders Brenna
16. juni 2009 - 08:43

Piratjakten

  • Filmbransjen taper store penger på piratkopiering, og ergrer seg over at politiet henlegger anmeldelser.
  • Datatilsynet ga advokatselskapet Simonsen konsesjon til privat etterforskning av ulovlig fildeling 27. november 2006, men ba om politisk debatt
  • Post- og teletilsynet åpnet for privat utlevering ved rettslig kjennelse i et enkeltvedtak 19. april 2009.
  • Lyse Tele nektet å utlevere kundeinformasjon, Stavanger Tingrett kom med midlertidig hemmelig kjennelse 5. mai
  • Kjennelsen holdes hemmelig til «beviset er sikret».16. juni er kjennelsen fortsatt hemmelig

Datatilsynet skal nå avgjøre om advokatfirmaet Simonsen skal få forlenget sin konsesjon til å loggføre personsensitiv IP-informasjon i forbindelse med sin jakt på pirater som driver med ulovlig fildeling.

Teknisk Ukeblad: Piratjakten

I sin søknad om forlengelse trekker Simonsen frem støtte fra Kultur- og kirkedepartementet som et av sine viktigste argumenter for å få forlenget konsesjonen.

Advokatfirmaet viser blant annet til at departementet i 2007 kom med en anmodning om å gi Simonsen midlertidig konsesjon ut 2009.

– Bør få konsesjon

På spørsmål fra Teknisk Ukeblad bekrefter departementet at de fortsatt står bak anmodningen:

– Kultur- og kirkedepartementet står fortsatt bak anmodningen fra november 2007 om at advokatfirmaet Simonsen bør få forlenget konsesjon, sier statssekretær Wegard Harsvik (Ap) til Teknisk Ukeblad.

Anmodningen begrunnes med en kommende revisjon av åndsverkloven, som var planlagt gjennomført i 2009. Dette arbeidet er forsinket, og åndsverkloven vil ikke få sin revisjon før i 2010.

Simonsen har derfor søkt om å få forlenget sin midlertidige konsesjon frem til 31/12-2010.

Problematisk konsesjon

Søknaden har vært problematisk for Datatilsynet, ettersom en slik loggføring er problematisk med hensyn til personvernet.

Kommentar: Gi meg din IP-adresse

Allerede da den første konsesjonen ble tildelt i 2006, ba de politikerne om å komme på banen med politiske signaler eller retningslinjer.

Teknisk Ukeblad: Ønsker lovregulering av piratjegerne

Informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet bekrefter at de har vært i møte med Kulturdepartementet mandag denne uken for å diskutere retningslinjer rundt konsesjonen.

– Det kom egentlig ikke noe nytt fra departementet, sier Skåra til Teknisk Ukeblad.

Han forteller også at det var Datatilsynet som tok initiativet til møtet, og at de helst ville ha samtalen med departementet før sitt møte med Simonsen.

Hemmelig kjennelse

Advokatfirmaet har med Post- og teletilsynets velsignelse krevd utlevering av kundeinformasjon fra bredbåndsleverandøren Lyse Tele for en av IP-adressene som de har loggført i sitt register - uten å gå via politiet.

Teknisk Ukeblad: – Dommen burde vært offentliggjort

Stavanger tingrett kom med kjennelse i denne saken 5. mai, men på tross av at slike bevis rutinemessig tar en time å sikre, ifølge Telenor, er kjennelsen fortsatt hemmeligholdt.

Det vil den forbli en stund til.

Teknisk Ukeblad: Slik forklares hemmelig pirat-dom

Teknisk Ukeblad kunne mandag denne uken rapportere at både saken og kravet om innsyn sendes videre til Gulating lagmannsrett, og det blir derfor ikke mulig å undersøke hva som skjer i saken før den er avgjort i rettsapparatet.

Dermed må også Datatilsynet ta stilling til om de skal forlenge konsesjonen uten å vite hva som skjer i saken der Simonsen har krevd utlevering av kundeinformasjon med basis i loggførte IP-adresser.

Kommentar: Hurra for skandalen

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.