INDUSTRI

Sima-Samnanger før Troll

STRIDENS KJERNE: Slik ser Statnett for seg Sima-Samnanger når den krysser Granvinsfjorden. Nå mener Statnett at denne linjen må på plass før Statoil kan hente ut mer strøm fra land til Troll-feltet.
STRIDENS KJERNE: Slik ser Statnett for seg Sima-Samnanger når den krysser Granvinsfjorden. Nå mener Statnett at denne linjen må på plass før Statoil kan hente ut mer strøm fra land til Troll-feltet. Bilde: Statnett
Kjetil Malkenes Hovland
16. sep. 2010 - 13:08
Vis mer

Den planlagte elektrifiseringen av Troll-feltet kan true Bergensområdet med strømmangel.

Nå ber Statnett om at Statoil ikke skal få konsesjon til å bygge og tilkoble nye strømkabler fra land og ut til Troll A-plattformen før nye kraftlinjer er ferdige.

Risikerer nytt Midt-Norge

Troll-elektrifiseringen truer med å gjøre det samme med Vestlandet som Ormen Lange-utbyggingen gjorde med Midt-Norge.

Troll-elektrifiseringen truer med å gjøre det samme med Vestlandet som Ormen Lange-utbyggingen gjorde med Midt-Norge. TROLL A: Denne plattformen trenger mer kraft hvis Statoil og Norge skal klare å levere den gassen vi har lovet. Men da må elnettet bygges ut først, mener Statnett. Marit Hommedal/Statoil

Da oppstod det flaskehalser i elnettet som fortsatt skaper problemer i kalde perioder og tørrår.

Vil øke Troll-forbruket

Statoil har søkt NVE om konsesjon om å få bygge flere strømkabler til Troll A for å kunne øke strømforbruket. Les Statoils konsesjonssøknad her.

Forbruket på Troll skal øke med 45 megawatt (MW) i 2015, og stiger år for år. I 2018 skal det øke med 120 MW. Samtidig er strømsituasjonen inne på land svært anstrengt, med 1300 timer uforsvarlig last inn til Bergensområdet vinteren 2010.

Nytt forbruk i området vil bare forverre denne situasjonen, ifølge Statnett.

Sima-Samnanger først

Sammen med BKK Nett har Statnett forsøkt å bedre forsyningen inn til Bergensområdet, og dermed også til Troll, enten den skal forsynes via Mongstad eller Kollsnes.

Sima-Samnanger skal sikre at Hordaland får nok strøm, samtidig skal Mongstad-Kollsnes og Modalen-Mongstad styrkes for å sikre nok kapasitet fra Modalen, Evanger og Samnanger.

Disse anleggene må være på plass før Statoil kan få koble inn mer kraft på Troll A, ifølge Statnett.

– Vi understreker at det allerede med dagens vinterforbruk er for liten kapasitet på ledningene til dette området og fram til Bergen, sier kommunikasjonsdirektør Tor Inge Akselsen i Statnett i en pressemelding. – Selv uten planene på Troll er det altså behov for å forsterke nettet med de tiltakene som nå er planlagt.

«Ingen store problemer»

Men Statoil er ikke fullt så bekymret i sin konsesjonssøknad til NVE.

«Resultatene fra nettanalysen avdekker ingen store problemer i nettet med hensyn til lastflyt ved feilfri drift for henholdsvis normal vinter og normal sommer situasjon i analyseperioden. Analysen avdekker heller ikke større problemer ved tilsvarende situasjon for ekstrem vinterlast,» skriver Statoil.

De viser til at gasskraftverket på Mongstad vil levere kraft og «bidra til å redusere linjebelastningen i området.»

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Foretrekker Mongstad

Dermed er kabler ut fra Mongstad det beste alternativet, mener selskapet:

«Konklusjonen fra analysen er at forsyning av kompressor 3 og 4 til Troll A fra Mongstad vil kunne skje med små negative konsekvenser for nettet for øvrig og uten at dagens situasjon i kraftsystemet endres stort. Forsyning fra Kollsnes vil medføre forverring av regulariteten i nettet dersom ikke den nye forbindelsen Mongstad-Kollsnes bygges.»

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.