ENERGI

Silikose dreper

14. aug. 2000 - 12:51

Silikose skyldes innhalering av fint kiselholdig sten- og sandstøv. Sykdommen kan ikke helbredes. Ekstra utsatt er personer i blant annet stenknuseverk, de som driver sandblåsing av skip, samt i betong- og gruvedrift.

Kina registrerte i perioden 1991 til 1995 over 500.000 tilfeller av silikose, med 24.000 årlige dødsfall. Vietnam har registret 9000 tilfeller hittil. I India er over halvparten av visse typer betongarbeidere rammet.

Gjennomsnittlig levealder for disse er 35 år, de dør når de har vært utsatt for helsefarlig støv i gjennomsnittlig 12 år. Opptil 26 prosent av brønngraverne i Brasils nordøstre områder har sykdommen. Også i USA og Canada er silikose et helseproblem, særlig er det vist at sandblåsing uten tilstrekkelig verneutstyr innebærer høy risiko for denne typen lungesykdom.

Fritt krystallinsk kisel, SiO 2 , er et vanlig mineral i jordskorpen. Det finnes i sand, granitt, sandsten, fint og i noen kull- og metallårer. Fint kiselsvevestøv er ofte usynlig for det blotte øye og kan transporteres over store avstander.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.